Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nadškof Marjan Turnšek (foto: Izidor Šček)
Nadškof Marjan Turnšek | (foto: Izidor Šček)

Radijski misijon 2023 – 6. pogovor: Družina - kraj sprave in odpuščanja #VIDEO

Radijski misijon 2023 | 31.03.2023, 16:47 Uredništvo Radia Ognjišče

Na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona se ustavljamo ob družinskih temah. Družina je osnovna celica družbe in če se temelji te družbe podirajo, je jasno, da se tudi na družino vrši izjemen pritisk in se to pozna na družinskem življenju. Zato so današnje misijonske vsebine zaznamovane z razmišljanji, kako naj družina postane prostor sprejetosti, miru, varnosti, zavetja.

Precej dobrih napotkov, kako doseči odpuščanje v družini, je že v jutranji misijonski svetovalnici povedal dr. Tomaž Erzar, o moči molitve na tem področju pa je dopoldne pričevala tudi žena, mati petih otrok, podjetnica Darja Ovsenik.

Družina - kraj sprave in odpuščanja

Nadškof Marjan Turnšek pa na drugi strani pravi, da se v družini uresničuje Božja zamisel o človeku, zato je zelo ranljiva in tudi na udaru zla.

Šesti misijonski pogovor se odvija ob odlomku iz 1. Mojzesove knjige:

18 Gospod Bog je rekel: »Ni dobro za človeka, da je sam; naredil mu bom pomoč, ki mu bo primerna.« 19 Gospod Bog je izoblikoval iz zemlje vse živali na polju in vse ptice pod nebom ter jih pripeljal k človeku, da bi videl, kakšna imena jim bo dal, in da bi vsako živo bitje imelo tisto ime, ki bi mu ga dal človek. 20 Tako je človek dal imena vsej živini in vsem pticam na nebu in vsem živalim na polju, za človeka pa se ni našla pomoč, ki bi bila njemu primerna.
21 Gospod Bog je tedaj storil, da je na človeka leglo trdno spanje in je zaspal. Vzel je eno njegovih reber in tisto mesto napolnil z mesom. 22 Gospod Bog je iz rebra, ki ga je vzel človeku, naredil
ženo in jo pripeljal k človeku.
23 Tedaj je človek rekel:»To je končno kost iz mojih kosti in meso iz mojega mesa; ta se bo imenovala móžinja, kajti ta je vzeta iz moža.«
24 Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso.

In še nekaj iztočnic, ob katerih se ustavljamo:

  • Kako živeti, da bomo kot družine pričevali v današnjem zmedenem svetu, hitrega tempa, nenehnih sprememb, razpršene misli tudi zaradi mnogih novic in pametnih naprav, ki so nam vedno na dosegu roke?
  • Zakonska zveza kot skupna hoja, s pogledom uprtim k Bogu. Kako to doseči?
  • Kaj pomenijo besede Boga: Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso? Zakaj je pomemben ta poudarek 'zapustil', torej začel nekaj povsem novega s svojo ženo?
  • Danes je trajna zveza med moškim in žensko vedno bolj nekaj relativnega. Nasploh ljudje težko sprejemamo dokončne odločitve. Kakšen je božji pogled?

Po vsej Sloveniji možnost za zakrament sprave

Danes je tudi spovedni dan, informacije, kje je mogoče opraviti zakrament božjega usmiljenja pa so vam na voljo na tej povezavi.

RADIJSKI MISIJON 2023

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2023
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...