Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Marija (foto: Cathopic)
Marija | (foto: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Ritem srca | 31.03.2023, 12:23 Andrej Jerman Rok Mihevc

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v Božji Materi Mariji, ki jo kličemo tudi naša nebeška Mati.

Tudi hrvaška skupnost Nova Eva si je ime nadela po božji materi Mariji. Skupnost glasbenikov in ustvarjalcev je leta 2011 nastala ob podpori in spodbudi hrvaške Salezijanske province. Njihovo poslanstvo je izvajanje misijona v obliki vizualne in glasbene umetnosti, ki je blizu sodobnemu človeku. Nova Eva je torej skupnost, ki tudi neuveljavljenim izvajalcem in avtorjem omogoča ustvarjanje.

Z nami je bil tudi Filip Panza, mlad pianist, pevec in avtor v pesmi »Marijo, zagrli me«, ki je hkrati prošnja za pomoč in spremstvo. Njej, ki je Božja Mati in naša priprošnjica.

 

Glasbeni izbor smo nadaljevali s skupino Vigil Project. Gre za mednarodno organizacijo, ki pod svojim okriljem združuje različne ustvarjalce, njihov moto pa se glasi: Ustvarjamo glasbo za katoličane. »Sledimo liturgičnemu koledarju, ter pišemo, snemamo in izdajamo glasbo, ki vabi katolike v globlje doživljanje molitve s Cerkvijo. Glavna razlika med našo glasbo in glasbo drugih krščanskih glasbenikov je v zakramentalnem pristopu, ki ga imamo do vere in ustvarjanja. Želimo ustvarjati glasbo, ki bo služila vam in vaši hoji s Kristusom na tej poti katolištva.« Naslednja pesem je nastala v sodelovanju z Veronico Sanfilipo, ki prihaja iz Rosaria v Argentini.

In še Pieta Athenas iz Argentine in Nico Cabrera iz ZDA v Marijini pesmi Pieta – Dulce Madre.

Ritem srca, Glasba
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju