Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija (foto: Cathopic)
Marija | (foto: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Ritem srca | 31.03.2023, 12:23 Andrej Jerman Rok Mihevc

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v Božji Materi Mariji, ki jo kličemo tudi naša nebeška Mati.

Tudi hrvaška skupnost Nova Eva si je ime nadela po božji materi Mariji. Skupnost glasbenikov in ustvarjalcev je leta 2011 nastala ob podpori in spodbudi hrvaške Salezijanske province. Njihovo poslanstvo je izvajanje misijona v obliki vizualne in glasbene umetnosti, ki je blizu sodobnemu človeku. Nova Eva je torej skupnost, ki tudi neuveljavljenim izvajalcem in avtorjem omogoča ustvarjanje.

Z nami je bil tudi Filip Panza, mlad pianist, pevec in avtor v pesmi »Marijo, zagrli me«, ki je hkrati prošnja za pomoč in spremstvo. Njej, ki je Božja Mati in naša priprošnjica.

 

Glasbeni izbor smo nadaljevali s skupino Vigil Project. Gre za mednarodno organizacijo, ki pod svojim okriljem združuje različne ustvarjalce, njihov moto pa se glasi: Ustvarjamo glasbo za katoličane. »Sledimo liturgičnemu koledarju, ter pišemo, snemamo in izdajamo glasbo, ki vabi katolike v globlje doživljanje molitve s Cerkvijo. Glavna razlika med našo glasbo in glasbo drugih krščanskih glasbenikov je v zakramentalnem pristopu, ki ga imamo do vere in ustvarjanja. Želimo ustvarjati glasbo, ki bo služila vam in vaši hoji s Kristusom na tej poti katolištva.« Naslednja pesem je nastala v sodelovanju z Veronico Sanfilipo, ki prihaja iz Rosaria v Argentini.

In še Pieta Athenas iz Argentine in Nico Cabrera iz ZDA v Marijini pesmi Pieta – Dulce Madre.

Ritem srca, Glasba
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...