Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Leeland (foto: FB Leeland)
Leeland | (foto: FB Leeland)

Ladja, Polnoč, Jakobova lestev, Dagonov padec ...

Glasba | 15.03.2023, 08:57 Andrej Jerman Rok Mihevc

To je le nekaj slovenskih naslovov pesmi novega albuma ameriškega izvajalca Leelanda, ki smo ga predstavili v tokratni oddaji Ritem srca. »City Of God« je naslov njegove nove glasbene stvaritve.

Gre za že njihov šesti studijski album, ki tokrat prinaša pesmi predvsem posvečene Božji podobi, ki se nam razkriva skozi zgodbe iz Svetega pisma. Tako so pesmi Ark, Fall Of Dagon, Jakobs – Ladder neposredne parafraze zgodbe iz Svetega pisma, v katerih Bog s svojim posredovanjem spremeni tok zgodovine.

Potem je tu še pesem Heaven kot uglasbitev psalma 139 in pesem Yahweh, ki na nek način opisuje začetek odnosa med Bogom in človekom. Saj, kot je zapisano v 1. Mojzesovi knjigi v 2. poglavju: »Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša.«

Pesem Midnight je uglasbena interpretacija psalma 139, ki govori o noči, ki izgubi svojo moč in težo ob zavedanju, da je ob meni vedno moj Stvarnik in Oče.

V pesmi Ark pojejo o človeški stiski ter Božjem šepetu, ki nas v sanjah kliče: »Moj sin, napravi ladjo, naj ozdravim tvoje ranjeno srce. In ko se vode vzdignejo ter se sonce stemni ... Ti boš varen v mojem objemu.«

Na albumu se zvrsti kar nekaj gostujočih izvajalcev, od katerih je verjetno najbolj poznana pevka TAYA, sicer članica skupine Hillsong United, njen glas pa je v svet ponesel tudi uspešnico Oceans.

Glasba, Ritem srca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...