Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Leeland (foto: FB Leeland)
Leeland | (foto: FB Leeland)

Ladja, Polnoč, Jakobova lestev, Dagonov padec ...

Ritem srca | 15.03.2023, 08:57 Andrej Jerman Rok Mihevc

To je le nekaj slovenskih naslovov pesmi novega albuma ameriškega izvajalca Leelanda, ki smo ga predstavili v tokratni oddaji Ritem srca. »City Of God« je naslov njegove nove glasbene stvaritve.

Gre za že njihov šesti studijski album, ki tokrat prinaša pesmi predvsem posvečene Božji podobi, ki se nam razkriva skozi zgodbe iz Svetega pisma. Tako so pesmi Ark, Fall Of Dagon, Jakobs – Ladder neposredne parafraze zgodbe iz Svetega pisma, v katerih Bog s svojim posredovanjem spremeni tok zgodovine.

Potem je tu še pesem Heaven kot uglasbitev psalma 139 in pesem Yahweh, ki na nek način opisuje začetek odnosa med Bogom in človekom. Saj, kot je zapisano v 1. Mojzesovi knjigi v 2. poglavju: »Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša.«

Pesem Midnight je uglasbena interpretacija psalma 139, ki govori o noči, ki izgubi svojo moč in težo ob zavedanju, da je ob meni vedno moj Stvarnik in Oče.

V pesmi Ark pojejo o človeški stiski ter Božjem šepetu, ki nas v sanjah kliče: »Moj sin, napravi ladjo, naj ozdravim tvoje ranjeno srce. In ko se vode vzdignejo ter se sonce stemni ... Ti boš varen v mojem objemu.«

Na albumu se zvrsti kar nekaj gostujočih izvajalcev, od katerih je verjetno najbolj poznana pevka TAYA, sicer članica skupine Hillsong United, njen glas pa je v svet ponesel tudi uspešnico Oceans.

Ritem srca, Glasba
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...