Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Gregorjevo spuščanje lučk  (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Gregorjevo spuščanje lučk | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

»Pomlad je res vesela, ko vse se ozeleni«

Oddaje | 14.03.2023, 07:25 Vesna Sever Borovnik

Tisti ptički, ki se niso poženili na vincencijevo, 22. januarja ali na valentinovo, 14. februarja, so se ženili na gregorjevo. Čeprav koledarska pomlad še ni nastopila, smo jo s pesmimi o pticah, zelenju in veselju, ki ga prinaša vzcvetena narava, skušali priklicati že v tokratni oddaji "Pevci zapojte, godci zagodte".

Ko je veljal še stari, julijanski, koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici papež Gregor Veliki, rojen okrog leta 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes, in se po njem imenuje gregorijanski.

Papež Gregor Veliki
Papež Gregor Veliki

Sv. Gregor je zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, pa učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, na pomoč so ga klicali v času kuge, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

V oddaji smo slišali Hrušiške fante, Duo Mir iz Medvedjega Brda, pevce iz Dramelj, Tomaža Podobnikarja iz Ljubljane na pojoči žagi in opreklju, pevke pri Folklorni skupini Karavanke, pevki z Gradišča na Kozjaku, Fante Artiške, skupino Vaški zvon iz Prečne na Dolenjskem, Dobovske pevce, ljudske pevce in godca s Prevorja ter Paridolske korenine. O gregorjevem je pripovedoval dr. Bojan Knific, kustos Tržiškega muzeja, ki je šego raziskal in leta 2017 o njej napisal knjigo Ko gre luč v vodo in se prične pomlad. Prisluhnite oddaji. 

Bojan Knific
Bojan Knific © JSKD

Oddaje, Glasba
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...