Alen SalihovićAlen Salihović
Gregorjevo spuščanje lučk  (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Gregorjevo spuščanje lučk | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

»Pomlad je res vesela, ko vse se ozeleni«

Oddaje | 14.03.2023, 07:25 Vesna Sever Borovnik

Tisti ptički, ki se niso poženili na vincencijevo, 22. januarja ali na valentinovo, 14. februarja, so se ženili na gregorjevo. Čeprav koledarska pomlad še ni nastopila, smo jo s pesmimi o pticah, zelenju in veselju, ki ga prinaša vzcvetena narava, skušali priklicati že v tokratni oddaji "Pevci zapojte, godci zagodte".

Ko je veljal še stari, julijanski, koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici papež Gregor Veliki, rojen okrog leta 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes, in se po njem imenuje gregorijanski.

Papež Gregor Veliki
Papež Gregor Veliki

Sv. Gregor je zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, pa učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, na pomoč so ga klicali v času kuge, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

V oddaji smo slišali Hrušiške fante, Duo Mir iz Medvedjega Brda, pevce iz Dramelj, Tomaža Podobnikarja iz Ljubljane na pojoči žagi in opreklju, pevke pri Folklorni skupini Karavanke, pevki z Gradišča na Kozjaku, Fante Artiške, skupino Vaški zvon iz Prečne na Dolenjskem, Dobovske pevce, ljudske pevce in godca s Prevorja ter Paridolske korenine. O gregorjevem je pripovedoval dr. Bojan Knific, kustos Tržiškega muzeja, ki je šego raziskal in leta 2017 o njej napisal knjigo Ko gre luč v vodo in se prične pomlad. Prisluhnite oddaji. 

Bojan Knific
Bojan Knific © JSKD

Oddaje, Glasba
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...