Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Planiška velikanka (foto: Jure Sešek)
Planiška velikanka | (foto: Jure Sešek)

Na finalu svetovnega pokala v Planici dvojna slovenska zmaga #video

Novice | 02.04.2023, 11:52 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Kar so si naši orli želeli, to se je na današnjo cvetno nedeljo v Planici tudi zgodilo. Slišali smo slovensko himno, na odru za zmagovalce pa kar dva Slovenca. Timi Zajc je na zadnji tekmi sezone za desetinko točke ugnal Anžeta Laniška, tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft. Odlično, na četrtem in šestem mestu, sta sezono končala Domen Prevc in Žiga Jelar. Tekmo si je ogledalo 13.500 ljudi, med njimi sta tudi sodelavca Urša in Jure Sešek, ki sta nam posredovala nekaj video in foto utrinkov.

Za 22-letnika iz Hramš, ki je v Planici pred slavim mesecem dni postal tudi svetovni prvak na veliki skakalnici, je bila to tretja zmaga v karieri. Prav vse je slavil na letalnicah. Na tekmah v Planici je sploh prvič stal na stopničkah za svetovni pokal. Zajc je kot že običajno ta konec tedna znova skočil z nižjega naleta na zahtevo glavnega trenerja Roberta Hrgote, v finalu kar z dveh mest nižje kot tekmeci. Poletel je 234 m in dobil kar 27,3 dodatne točke in zanesljivo prevzel vodstvo.

Po tem skoku je bilo že znano, da bo tudi na tretji planiški tekmi slovenski skakalec na stopničkah. Japonec Naoki Nakamura je kot naslednji precej zaostal, tudi Kraft pa ni premagal Zajca in zaostal natanko deset točk.

Na vrhu sta bila le še dva Slovenca. Najprej je Domen Prevc zaostal tako za Zajcem kot Kraftom s poletom dolgim 232 m. Lanišek je skočil 242 m, prejel tri dvajsetice, na koncu pa z najmanjšo možno razliko končal na drugem mestu.

Po bolezni se je za zadnjo tekmo vrnil tudi Žiga Jelar in takoj ujel pravi ritem. Vključno s poskusno serijo je skakal zelo dobro, v finalu pa je po 236,5 m dolgim poletom s sedmega mesta napredoval na šesto.

Lovro Kos je v drugi seriji izgubil štiri mesta in zadnjo tekmo sezone končal na 20. mestu.

Skupni seštevek v poletih si je s tretjim mestom zagotovil Kraft, ki je izkoristil slabše polete Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda na zadnji postojanki svetovnega pokala.

Novice