Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek (foto: Vatikan Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatikan Media)

Papež naj bi zapustil bolnišnico. Kako bo z bogoslužji?

Papež in Sveti sedež | 31.03.2023, 13:24 Marta Jerebič Alen Salihović

Papež Frančišek ostaja v bolnišnici Gemelli, kamor je bil sprejet v sredo, druga noč je prav tako minila mirno. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Mateo Bruni je povedal, da so mu zdravniki postavili diagnozo bronhitis in da pri zdravljenju uporabljajo tudi antibiotike. »Njegovo zdravstveno stanje se je zaradi zdravil precej izboljšalo,« je povedal. Po besedah Brunija naj bi papež jutri zapustil bolnišnico. Sinoči je sveti oče večerjal pico, ob tem pa so se mu pridružili zdravniki, medicinske sestre, pomočniki in osebje žandarmerije.

Bo papež vodil sveto tridnevje?

Čeprav so bile sprva napovedi iz krogov blizu papežu v bolnišnici optimistične, da bo na cvetno nedeljo papež že sodeloval pri obredih, je bilo včerjašnje sporočilo Brunija nekoliko bolj zadržano, sedaj pa je že jasno, da 86-letnega papeža Frančiška ne bo na Trgu sv. Petra.

Mašo bo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. »Lahko potrdim, da bom maševal na cvetno nedeljo. Seveda upam, da si bo papež opomogel in vodil liturgije kot ob drugih priložnostih, tudi če bo za oltarjem stal kardinal,« je po poročanju italijanskih medijev v četrtek dejal Sandri.

Medtem se je izvedelo, da bo velikonočno mašo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in popoldansko mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Covida nima

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Zatrdil je, da nima covida. Viri blizu papeža so pozneje povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem.

Kot so sporočili v četrtek, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je prvo noč v bolnišnici dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. V četrtek zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval z delom, je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Bruni.

Kot je še dejal, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni ni navedel je pa še povedal, da je papež ganjen zaradi številnih prejetih sporočil in izraža hvaležnost za izkazano mu bližino in molitve.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju