Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Papež Frančišek (foto: Vatikan Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatikan Media)

Papež naj bi zapustil bolnišnico. Kako bo z bogoslužji?

Papež in Sveti sedež | 31.03.2023, 13:24 Marta Jerebič Alen Salihović

Papež Frančišek ostaja v bolnišnici Gemelli, kamor je bil sprejet v sredo, druga noč je prav tako minila mirno. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Mateo Bruni je povedal, da so mu zdravniki postavili diagnozo bronhitis in da pri zdravljenju uporabljajo tudi antibiotike. »Njegovo zdravstveno stanje se je zaradi zdravil precej izboljšalo,« je povedal. Po besedah Brunija naj bi papež jutri zapustil bolnišnico. Sinoči je sveti oče večerjal pico, ob tem pa so se mu pridružili zdravniki, medicinske sestre, pomočniki in osebje žandarmerije.

Bo papež vodil sveto tridnevje?

Čeprav so bile sprva napovedi iz krogov blizu papežu v bolnišnici optimistične, da bo na cvetno nedeljo papež že sodeloval pri obredih, je bilo včerjašnje sporočilo Brunija nekoliko bolj zadržano, sedaj pa je že jasno, da 86-letnega papeža Frančiška ne bo na Trgu sv. Petra.

Mašo bo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. »Lahko potrdim, da bom maševal na cvetno nedeljo. Seveda upam, da si bo papež opomogel in vodil liturgije kot ob drugih priložnostih, tudi če bo za oltarjem stal kardinal,« je po poročanju italijanskih medijev v četrtek dejal Sandri.

Medtem se je izvedelo, da bo velikonočno mašo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in popoldansko mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Covida nima

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Zatrdil je, da nima covida. Viri blizu papeža so pozneje povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem.

Kot so sporočili v četrtek, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je prvo noč v bolnišnici dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. V četrtek zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval z delom, je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Bruni.

Kot je še dejal, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni ni navedel je pa še povedal, da je papež ganjen zaradi številnih prejetih sporočil in izraža hvaležnost za izkazano mu bližino in molitve.

Papež in Sveti sedež
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...

O avtorju