Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Za otroke gre (foto: STA)
Za otroke gre | (foto: STA)

Še zadnje upanje za zaščito družine

Slovenija | 16.03.2023, 15:06 Rok Mihevc

Koalicija "Za otroke gre!" še ni predala boja za zaščito družine. Zdaj gre na evropsko sodišče.

Na Evropsko sodišče za človekove pravice

Koalicija Za otroke gre je na Evropsko sodišče za človekove pravice vložila tožbo zaradi prepovedi referenduma o spornih spremembah Družinskega zakonika »ki uvajajo posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja ter ukinjajo zakonsko zvezo žene in moža,« je za naš radio pojasnil Aleš Primc.

Sodišče ni presojalo o ključnih stvareh

Ključni poudarki tožbe so, da ustavno sodišče ob presoji dopustnosti referenduma sploh ni presojalo o ključnih stvareh .»In sicer prvič, ali je zaradi namere uzakoniti posvojitev otrok v LGBTQIA+ razmerij in ukiniti zakonsko zvezo žene in moža, kar sploh nista ustavni pravici, dopustno prepovedati pravico do sodelovanja v upravljanju javnih zadev in pravico do referenduma.«

Odločanje ni bilo pošteno tudi zaradi sodnice

Prav tako ustavno sodišče ni presojalo ali spremembe družinskega zakonika uvajajo še vrsto drugih sprememb, ki niso bile predmet odločitve ustavnega sodišča npr. na področju šolstva,zdravstva, svetovanja... zato ne gre za zakon, ki zgolj izvršuje odločbo ustavnega sodišča, ampak bistveno širi tisto, kar je zahtevalo ustavno sodišče. »Poleg tega pa v tožbi izpostavljamo tudi dejstvo, da odločanje na ustavnem sodišču ni bilo pošteno, saj je v njem sodelovala sodnica dr. Katja Šugman Stups, ki je kot aktivistka sodelovala v referendumski kampanji na strani LGBTQIA+ aktivistov,« je povedal Primc.

Na novinarski konferenci sta sodelovala še Metka Zevnik in Blaž Babič, sodelavec pri pripravi tožbe.

Ustavno sodišče se ni lotilo ključnega vprašanja

»Skupaj z odvetnikom smo ugotovili, da je vsebine za tožbo na evropsko sodišče več kot dovolj,« je dejal Blaž Babič, ki jim je pomagal pri pripravi pritožbe. Sklicujejo se na 6. in 13. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, in sicer pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Sporno je Babiču tudi to, da je vlada skupaj z državnim spremembe zakona pripravila po hitrem postopku, ocenjuje tudi, da Zevnikova in Primc nista dobila pravice do polnega sodelovanja v javni razpravi. Ob tem pa se ustavno sodišče kot pravi Babič ni lotilo ključnega vprašanja, ali te spremembe res zgolj odpravljajo kršitve človekovih pravic ali določajo še druge vsebine, kot trdijo v koaliciji. Ustavno sodišče se tudi ni opredelilo do tega, na kaj vse te zakonske spremembe vplivajo, pravi Babič.

Zevnikova meni, da je vložitev pritožbe doprinos koalicije Za otroke gre k demokraciji v naši državi in da jim je ta močno kršena. »Dikcija glede posvojitve ali zakonske zveze ni edina v tem zakonu in se širi na področje izobraževanja, zdravstva, sociale, kar seveda tudi kasneje ustavno sodišče ni presojalo,« je dejala. Ob tem je dodala, da je njihove argumente pred pristojnim odborom DZ stalno prekinjal poslanec Levice Miha Kordiš. »Nam je pojedel skoraj polovico časa s svojimi pripombami in s stalnim ugovarjanjem, da to, kar govorimo, ni tisto, kar zadeva zakon,« je dejala.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...