Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Matej Tonin (foto: Tomo Strle, Domovina)
Matej Tonin | (foto: Tomo Strle, Domovina)

NSi na programski konferenci v Celju o vsem dostopnem javnem zdravstvu

Novice | 11.03.2023, 10:03 Alen Salihović

Nova Slovenija je v minulem tednu napovedala nov način delovanja v politiki. Po besedah prvaka stranke Mateja Tonina je v Sloveniji vse preveč kritike in zavračanja sodelovanja, sami želijo temu narediti konec. Prav zato so v Celju pripravili programsko konferenco na kateri so predstavili rešitve za boljše javno zdravstvo. Po besedah Tonina so želeli s konferenco, za razliko od levih vlad, v središče postaviti pacienta.

Z novim načinom delovanja želi NSi iskati pot po kateri bo desna sredina znova zmagovala v Sloveniji. »Ker se mi zdi na dano situacijo je to nujno potrebno, ker če kaj, potem so leve vlade vedno dokazale svojo nesposobnost, svoje napačne politike zato je po moji oceni v strateškem interesu Slovenije, da desna sredina začne znova zmagovati.«

Na vprašanje, kaj pomeni njihov korak za sodelovanje z opozicijsko SDS in tudi ali pričakuje nastanek kakšne nove stranke oziroma prebujenje že obstoječih desnosredinskih strank pa je Tonin dejal, da v NSi pozdravljamo vse projekte na desni sredini, ki bi pripomogli k temu, da bi desna sredina dobila več in da bi na koncu lahko sestavili vlado. »Bistveno se mi zdi, da se tako kot v Demosovih časih medsebojno spodbujamo, pomagamo in da pridemo do dobrega rezultata. Tukaj ni prostora za sebičnost. Tukaj je treba imeti vizionarski pogled naprej. Kaj je tisto, kar nas bo pripeljalo do potrebne večine, da bomo Slovenijo peljali v normalno smer.«

Tonin je zanikal ugibanja, da se z novim načinom delovanja približujejo vladi Roberta Goloba. »Ta vlada je enostavno po svojem programu, po svojih politikah skoraj v diametralnem nasprotju tistega, kar predstavlja Nova Slovenija, tako da mi se vsekakor ne približujemo vladi. Bi se pa radi z našimi rešitvami približali ljudem, da bi jim pomagali ob njihovih plačah in pokojninah dostojno preživeti.«


Programska konferenca NSi posvečena prenovi zdravstvenega sistema

NSi se je danes zbrala na programski konferenci z naslovom Vsem dostopno javno zdravstvo, ki so jo posvetili prenovi zdravstvenega sistema. V NSi so sicer svoj paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo, s katerim med drugim predlagajo vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet v reševanje krize, predstavili že januarja.

"Če hočemo ohraniti vsem dostopen zdravstveni sistem, ga moramo postaviti na nove temelje," so že v vabilu na programsko konferenco zapisali v NSi. V stranki verjamejo, da imajo prave odgovore na vprašanja in dileme, ki jih odpira zdravstvena reforma. Zdravstvena reforma je namreč po mnenju NSi nacionalni projekt. Sprejet program konference bo služil kot izhodišče za zakonske predloge, ki jih bodo po napovedih predsednika NSi Mateja Tonina "vložili od maja dalje". "Seveda pa iskreno upamo, da to ne bo potrebno in da bo vlada vendarle pohitela," je dejal.

NSi je svoj paket devetih rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo sicer predstavila že januarja. Na današnji konferenci pa ga je predstavil vodja odbora za zdravstvo pri NSi Matjaž Trontelj, ki je dejal, da se rešitve NSi odražajo tudi v predlogih ministrstva za zdravje za zdravstveno reformo. Trontelj se sicer občasno udeležuje sej strateškega sveta vlade za zdravstvo, je razvidno iz zapisnikov sej.

V NSi menijo, da je treba takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene kapacitete pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti - tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike, uvesti posebno statusno obliko samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti, odpraviti monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da bi morale biti vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zavarovanja.

Želijo tudi jasno uvedbo standardov kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev ter njihovo plačilo glede na rezultat zdravljenja, tudi nagrajevanje v zaposlenih v zdravstvu, skladno z rezultati dela. Predlagajo preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb. Predlagajo tudi povečanje število vpisnih mest na medicinskih fakultetah in drugih visokošolskih zavodih, zmanjšanje administrativnih obremenitev zdravnikov in uvedbo digitalizacije zdravstva. Ključno se jim zdi, da se v središče postavi bolnika in da se naš prostor vpeljejo delujoče zahodnoevropske zdravstvene koncepte.

Kot gostje so člane na konferenci nagovorili ustanoviteljica MC Medicor Slovenija Metka Zorc, ustanovitelj specialistične ordinacije Avelana Andrej Šikovec, podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec in specialist infektologije Federico V. Potočnik. Govorci so pozdravili predloge NSi.

Zorc je izpostavila pomen spoštovanja pacienta, dobre organizacije in sodelovanja tako med zdravnikom kot pacientom, kot tudi med primarno, sekundarno in terciarno ravnjo. Temu je v imenu pacientov pritrdil tudi Gerbec, ki je dodal še pomen večje stopnje osveščenosti bolnikov in njihovega zdravega načina življenja. "Brez pritiska pacientov se stvari ne bodo spremenile," je še dodal.

Za Šikovca je najpomembnejši fizični pregled bolnika. "Digitalizacija ne bo odpravila potrebe po osebnem stiku med zdravnikom in pacientom," je dejal. Rešitve vidi tudi v uvedbi nujnih služb v zdravstvenih domovih, kar bi zmanjšalo pritisk na urgence in večjih pristojnostih diplomiranih medicinskih sester.

Potočnik pa je izpostavil pomen inovacij v zdravstvu in konkurence na trgu zavarovalnic, ob čemer mora biti jasno določen minimalni obseg košarice zdravstvenih storitev. Po njegovem mnenju bi bilo treba odpraviti tudi centralno upravljanje bolnišnic.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...