Petra StoparPetra Stopar
Matt Redman (foto: Facebook Matt Redman)
Matt Redman | (foto: Facebook Matt Redman)

Prah iz vrečke sesalca in novi album Matta Redmana

Ritem srca | 27.02.2023, 18:00 Andrej Jerman Rok Mihevc

Rdeča nit tokratne oddaje Ritem srca je bil angleški glasbenik, katerega pesmi pojemo tudi v slovenščini. To je Matt Redman. Pred dnevi je izšel njegov 18. album »Lamb of God« - Jagnje Božje. Ena njegovih bolj prepoznavnih je gotovo pesem Srce slavljenja.

18 albumov in 8 knjig

Matthew James Redman oz. Matt Redman je angleški krščanski pevec, avtor in voditelj slavljenja. Rodil se je leta 1974 v Watfordu v Angliji, trenutno pa skupaj z družino živi v Kaliforniji. Poleg 18 albumov je napisal osem knjig, zelo je aktiven tudi pri pastorali v raznih verskih skupnostih. Je član dobrodelne organizacije Compassionart, nekaj časa pa je deloval tudi v okviru slavljenskega kolektiva Hillsong London.

Gotovo poznate pesem "10.000 reasons"

Med njegove najbolj znane pesmi sodijo »Heart Of Worship«, »Blessed Be Your Name«, ki je leta 2005 prejela Dove nagrado za najboljšo slavljensko pesem leta in jo pojemo tudi v slovenščini. Redman je podpisan pod še eno svetovno, z Grammy-jem nagrajeno, uspešnico »Our God«, njegova največja in verjetno najbolj prepoznavna pesem pa je »10,000 Reasons« (Bless The Lord), ki mu je med drugim prinesla tudi dve Grammy nagradi.

Brezčasno sporočilo križa

Pred dnevi je izšel njegov novi album »Lamb Of God«, posnet v živo. Posnetki so nastali na slavljenskem koncertu, ki ga je Redman z ekipo priredil v kraju San Juan Capistran. Pesmi se osredotočajo na brezčasno sporočilo križa. Redman tokrat stavi na kontrast novega in starega; z zgodovino prežetega prostora, v katerem so bile pesmi izvedene in posnete ... Avtor tako z novim albumom Cerkev spominja, da kljub vsem lepotam tega svetu, največje čudo ostaja Jagnje božje na kalvariji.

Utrinek s snemanja albuma
Utrinek s snemanja albuma © FB

Prah na umetnini iz vrečke sesalca

Celoten album je posvečen misli, pogledu in meditaciji ob pogledu na trpečega Boga, ki je na svoje rame vzel in za naše grehe šel v trpljenje in smrt ... Tudi grafika je bila izbrana z mislijo na to. Na njej je fotografija kipa Jezusa na križu. Gre za kip, ki ga je izdelal David JP Hooker z Wheaton College, IL, njegova posebnost pa se skriva v sivem prahu, s katerim je prekril telo in obraz trpečega Jezusa ... umetnin je namreč zaključni sloj ustvaril iz prahu iz dna vrečke sesalca, ki kot vemo, vsebuje tudi odmrle delce naše kože ... umetnik pa je tako z nekakšno metaforo želel prikazati Jezusa, Boga, ki na križu trpi in umre prekrit z našimi grehi.

Lamb of God, album Matta Redmana
Lamb of God, album Matta Redmana

Ritem srca, Glasba
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.