Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Katoliški duhovnik Sean Gough in vodja Pohoda za življenje v Veliki Britaniji Isabel Vaughan-Spruce (foto: OSV News photo/Simon Caldwell)
Katoliški duhovnik Sean Gough in vodja Pohoda za življenje v Veliki Britaniji Isabel Vaughan-Spruce | (foto: OSV News photo/Simon Caldwell)

Sodišče o njuni tihi molitvi: Nista kriva

Cerkev po svetu | 27.02.2023, 08:03 Marjana Debevec

Sodišče v Veliki Britaniji je katoliškega duhovnika in prostovoljko oprostilo obtožbe, da sta s tiho molitvijo pred kliniko za splave v Birminghamu kršila odredbo o zaščiti javnega prostora.

Duhovnik z molitvijo ustrahoval, prostovoljka ogrožala varnostno območje

Do kakšnih skrajnosti lahko privede danes prevladujoča kultura smrti dokazuje zadnji primer iz Velike Britanije. Katoliški duhovnik Sean Gough in vodja Pohoda za življenje v Veliki Britaniji Isabel Vaughan-Spruce sta pred sodnika prišla, ker sta v tišini molila pred kliniko za splave. Duhovniku so v obtožbi očitali, da naj bi matere, ki so prihajale na splav, s tiho molitvijo ustrahoval. Prostovoljka pa naj bi ogrožala varnostno območje okrog klinike za splave. Policija jo je aretirala, ko je tiho stala na ulici in v srcu molila. Obtožba se je glasila, da je ogrožala varnost v bližini klinike za splave, ki je bila takrat zaprta, ker je morda v mislih molila.

Tiha molitev zločin?

Krajevni odlok namreč prepoveduje vsakršen protest okrog klinik za splave, kar vključuje tudi prepoved molitve in svetovanja, pa tudi uporabo blagoslovljene vode. Vodja Pohoda za življenje, ki je že več kot 20 let kontaktna oseba za nosečnice v stiski, je pojasnila, da ni protestirala. Prepričana je namreč, da je zaradi njenih misli ne bi smeli aretirati. »Obravnavali so me kot zločinko samo zato, ker sem tiho molila na javni ulici,« je pojasnila na sodišču. Razočarana je, ker krajevni odlok ponudbo pomoči ali mirno molitev obravnava kot kriminalno dejanje. Veliko bolj škodljivo je po njenih besedah omejevanje svobode govora.

Obravnavali so me kot zločinko samo zato, ker sem tiho molila na javni ulici.

Tudi duhovnik Sean Gough je bil obtožen zaradi tihe molitve, med katero je v rokah držal napis molim za svobodo govora. Druga obtožba se je nanašala na napis na njegovem avtomobilu, ki se glasi: nerojena življenja so pomembna.

Država želi kazensko preganjati sleherno vplivanje pred klinikami za splav

Kot rečeno sta bila na sodišču oba oproščena vseh obtožb. Prepričana sta, da država ne bi smela preganjati miselnih prekrškov, kar pa bi se žal lahko kmalu zgodilo. Spodnji dom britanskega parlamenta bo namreč v prihodnjih tednih razpravljal o uvedbi varnostnih območij po vsej državi. Država želi kazensko preganjati sleherno vplivanje pred klinikami za splav, kar vključuje tudi molitev, z možnostjo zaporne kazni do dveh let.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.