Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
s. Mojca Šimenc (foto: cgfmagnet.org)
s. Mojca Šimenc | (foto: cgfmagnet.org)

To vlogo v Cerkvi po Evropi opravljajo le redke ženske

Cerkev na Slovenskem | 12.02.2023, 08:46 Marjana Debevec

Za generalno tajnico Slovenske škofovske konference je bila imenovana sestra Mojca Šimenc, ki bo 17. aprila nasledila p. Tadeja Strehovca. Prvič se bo zgodilo, da tajnik SŠK ne bo duhovnik.

Kot sodelavka, kot sogovornica

Bila sem presenečena, je s. Mojca Šimenc povedala ob imenovanju za tajnico Slovenske škofovske konference. To vlogo po Evropi opravljajo le redke ženske. Je pa papeževa želja, da bi čim več žensk lahko prevzemalo vodilne položaje v Cerkvi, je povedala. Na vprašanje, kakšen prispevek lahko dajo v Cerkvi, je spomnila na odlomek iz Svetega pisma o stvarjenju, kjer piše, da je Bog ustvaril človeka po svoji podobi kot moškega in žensko. »Tukaj ne gre za to, da smo ženske posebna skupina v Cerkvi. V Cerkvi smo moški in ženske, vsi smo pa ljudje. In seveda ima vsak svoje lastnosti. Tako kot obstaja ženski genij, najbrž obstaja tudi moški genij. Druga pripoved stvarjenja pa pravi, da je Bog ustvaril ženo, v našem prevodu piše kot pomočnico, nekateri razlagalci pa pravijo, dan je s tem mišljeno kot tisto, ki stoji iz oči v oči z moškim. Se pravi, kot sodelavka, kot sogovornica. Meni je všeč razmišljati o tem na ta način.«

Tukaj ne gre za to, da smo ženske posebna skupina v Cerkvi. V Cerkvi smo moški in ženske, vsi smo pa ljudje. 

Skupnost ni seštevek posameznikov, ampak je preplet odnosov

K sodelovanju pa nas vabi tudi letošnja sinoda, ki nam pomaga odkrivati, kako Cerkev narediti bolj privlačno za sodobnega človeka. »Mislim si tako, da ko nek človek v svojem srcu odkrije Boga, postane privlačen. Enako velja tudi za skupnost.« Vendar pa skupnost ni le seštevek posameznikov, ki so odkrili Boga, ampak je tudi preplet odnosov. »Verjetno tudi Cerkev postane živa in privlačna, ko so v njej živi odnosi, ki jim damo čas, ki jih lahko živimo kot neke procese. In upoštevamo, da so eno pravila, ki jih narekuje teorija, drugo so pa potem konkretne situacije ljudi, ki naj bi jih znali živeti v sodelovanju in spoštovanju.« Postali naj bi skupnost, ki se premakne, ki je treba, ki znotraj sebe ne okosteni v ponavljajočih se stvareh, ampak skupnost, ki posluša in se pomika naprej, še poudarja s. Mojca Šimenc, ki bo vlogo tajnice Slovenske škofovske konference sprejela 17. aprila.

Cerkev na Slovenskem
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...