Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
 (foto: Missioni Don Bosco)
| (foto: Missioni Don Bosco)

»Izredne razmere v izrednih razmerah«

Svet | 09.02.2023, 10:08 Alen Salihović

»Še vedno ne vemo, kako se bomo organizirali zaradi mraza, snega in stanja številnih stavb po skoraj 12 letih vojne. Prebivalci nujno potrebujejo pomoč.« To so bile prve besede, ki jih je Alejandro León, salezijanski predstojnik vizitatorije »Deteta Jezusa« na Bližnjem vzhodu, poslal iz Alepa v Siriji, ki ga je tako kot Turčijo prizadel uničujoč potres.

Posledice potresa spominjajo na državljansko vojno

Podobe Alepa, drugega največjega sirskega mesta, s popolnoma uničenimi osem nadstropnimi stavbami, katerih strehe in nadstropja so se zrušila do tal, spominjajo na eno od najhujših bitk sirske državljanske vojne, ki se je odvijala prav tam. Številne hiše, poškodovane od zadnjega bombardiranja, so danes le še prah in ruševine, pišejo na spletni strani Don Bosko Slovenija.

Posledice potresa v Siriji
Posledice potresa v Siriji © Missioni Don Bosco

Hrana, odeje, topla oblačila

Dodajajo, da so Don Boskovi sinovi iz Alepa že od vsega začetka nudili pomoč prvim razseljenim osebam in družinam, ki so se zatekle v salezijansko ustanovo. Misijonarji pomagajo s hrano, odejami in toplimi oblačili. »Takoj smo sprejeli vse, ki so potrebovali pomoč. Salezijanci, sodelavci in celotna salezijanska družina v Alepu so že sprejeli in pomagali več kot 300 ljudem,« je sporočil inšpektorialni delegat za družbeno komuniciranje, salezijanec Pier Jabloyan.

Še preden smo pripravili tople obroke, smo jih morali pomiriti, saj so ti ljudje že trpeli vojno in revščino, zdaj pa se morajo soočiti še s posledicami potresa.

© Missioni Don Bosco

Najprej vojna in revščina, zdaj še potres

»Ljudje zelo trpijo, ker so prestrašeni in se bojijo popotresnih sunkov po velikem potresu ob 4. uri zjutraj. Zemlja se je tresla, hiše so se rušile in veliko je smrtnih žrtev. Poleg tega sta razseljene prizadela še mraz in dež,« pravi salezijanec Georges Fattal, vodja salezijanskega zavoda v Alepu, ki je imel na srečo »le nekaj razbitih oken«. Po potresu so se številni prestrašeni ljudje samodejno zatekli v salezijanski oratorij. »Še preden smo pripravili tople obroke, smo jih morali pomiriti, saj so ti ljudje že trpeli vojno in revščino, zdaj pa se morajo soočiti še s posledicami potresa,« nadaljuje Fattal, ki je povabil k pomoči za prizadete.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...