Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
 (foto: Missioni Don Bosco)
| (foto: Missioni Don Bosco)

»Izredne razmere v izrednih razmerah«

Svet | 09.02.2023, 10:08 Alen Salihović

»Še vedno ne vemo, kako se bomo organizirali zaradi mraza, snega in stanja številnih stavb po skoraj 12 letih vojne. Prebivalci nujno potrebujejo pomoč.« To so bile prve besede, ki jih je Alejandro León, salezijanski predstojnik vizitatorije »Deteta Jezusa« na Bližnjem vzhodu, poslal iz Alepa v Siriji, ki ga je tako kot Turčijo prizadel uničujoč potres.

Posledice potresa spominjajo na državljansko vojno

Podobe Alepa, drugega največjega sirskega mesta, s popolnoma uničenimi osem nadstropnimi stavbami, katerih strehe in nadstropja so se zrušila do tal, spominjajo na eno od najhujših bitk sirske državljanske vojne, ki se je odvijala prav tam. Številne hiše, poškodovane od zadnjega bombardiranja, so danes le še prah in ruševine, pišejo na spletni strani Don Bosko Slovenija.

Posledice potresa v Siriji
Posledice potresa v Siriji © Missioni Don Bosco

Hrana, odeje, topla oblačila

Dodajajo, da so Don Boskovi sinovi iz Alepa že od vsega začetka nudili pomoč prvim razseljenim osebam in družinam, ki so se zatekle v salezijansko ustanovo. Misijonarji pomagajo s hrano, odejami in toplimi oblačili. »Takoj smo sprejeli vse, ki so potrebovali pomoč. Salezijanci, sodelavci in celotna salezijanska družina v Alepu so že sprejeli in pomagali več kot 300 ljudem,« je sporočil inšpektorialni delegat za družbeno komuniciranje, salezijanec Pier Jabloyan.

Še preden smo pripravili tople obroke, smo jih morali pomiriti, saj so ti ljudje že trpeli vojno in revščino, zdaj pa se morajo soočiti še s posledicami potresa.

© Missioni Don Bosco

Najprej vojna in revščina, zdaj še potres

»Ljudje zelo trpijo, ker so prestrašeni in se bojijo popotresnih sunkov po velikem potresu ob 4. uri zjutraj. Zemlja se je tresla, hiše so se rušile in veliko je smrtnih žrtev. Poleg tega sta razseljene prizadela še mraz in dež,« pravi salezijanec Georges Fattal, vodja salezijanskega zavoda v Alepu, ki je imel na srečo »le nekaj razbitih oken«. Po potresu so se številni prestrašeni ljudje samodejno zatekli v salezijanski oratorij. »Še preden smo pripravili tople obroke, smo jih morali pomiriti, saj so ti ljudje že trpeli vojno in revščino, zdaj pa se morajo soočiti še s posledicami potresa,« nadaljuje Fattal, ki je povabil k pomoči za prizadete.

Svet, Cerkev po svetu
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...