Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dom na Krasu (foto: www.domnakrasu.si)
Dom na Krasu | (foto: www.domnakrasu.si)

Na Krasu se začenja zgodba velikih sprememb

Novice | 06.02.2023, 21:13 s. Meta Potočnik

V Divači so minuli teden odprli dve novi stanovanjski skupnosti Doma na Krasu. Pristojni si namreč že dlje časa prizadevajo za boljše življenjske pogoje oseb z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju, zato jih nameravajo odpreti kar enajst. Na ta način se stanovalci lažje vključijo v lokalno okolje ter premagujejo osamljenost in izolacijo.

V zadnjih letih se po Sloveniji odpirajo nove možnosti za bivanje oseb z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju izven velikih zavodov. Vršilka dolžnosti direktorja Doma na Krasu Nevenka Ražman nam je predstavila, kako pri njih poteka ta proces in kako vidijo svojo vlogo v prihodnosti.

Ražmanova nam je zatrdila, da novih velikih zavodov ne bodo več gradili: »Naša želja je, da se tem osebam s storitvami v skupnosti omogoči, da čim dlje ostanejo v domačem okolju. V projektu deinstitucionalizacije pa načrtujemo nakup, gradnjo ali najem prostorov za skupnosti, v katerih bo v vsaki le od 4-6 stanovalcev.«

Pri tem je pojasnila, da nameravajo v naslednjih letih Dom na Krasu Dutovlje zapreti, in dodala, da so šele na začetku te zgodbe velikih sprememb.

Mi pa želimo stanovalcem dati življenjske pogoje glede na njihove potrebe in želje pri soustvarjanju življenja v hiši.

Za novi dve stanovanjski skupini v Divači so zagotovili dve novo zgrajeni hiši, ki sta prilagojeni njihovim potrebam. V načrtu jih je še enajst. Spremembe seveda čutijo tako stanovalci kot zaposleni, ki se morajo privaditi na nov način organizacije dela, kar ni enostavno.

»Institucija ljudi zelo uniformira. Ob tej uri je zajtrk, ob tej kosilo, potem delavnice ... Mi pa želimo stanovalcem dati življenjske pogoje glede na njihove potrebe in želje pri soustvarjanju življenja v hiši. Zaposleni sedaj potrebne storitve opravljajo na njihovih domovih ali v stanovanjskih skupinah,« pravi Ražmanova.

Velik izziv je seveda sobivanje v lokalnem okolju, saj morajo na obeh straneh pasti še kakšni strahovi in predsodki, a pristojni verjamejo, da se bo z dobrimi stiki in poznanstvi vse dobro izteklo.

Novice, Pozitiva
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...