Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek na letalu (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na letalu | (foto: Vatican Media)

Bi bil papež pripravljen s prošnjo za mir poklekniti tudi pred Putina?

Papež in Sveti sedež | 06.02.2023, 12:35 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj sklenil svoj obisk Južnega Sudana, kjer sta se mu pridružila tudi primas anglikanske Cerkve canterburyjski nadškof Justin Welby in moderator škotske Cerkve Iain Greenshields. Na srečanju z novinarji na letalu sta podprla papeževe besede in izrazila željo, da bi še kdaj z njim obiskala kakšno državo.

Trgovina z orožjem največja kuga sveta

Na afriški celini kljub več desetletni navzočnosti Združenih narodov ni videti rešitve. Ena od osrednjih težav, ki jo je sveti oče imenoval kar svetovna kuga, je po njegovem prodaja orožja. »Največ zaslužka na svetu prinaša prodaja orožja. Pa ne samo med velikimi silami. Celo ti ubogi ljudje sejejo vojno med seboj. To je kruto. V ozadju pa so ekonomski interesi za izkoriščanje zemlje, rudnin, bogastev. Problem je tudi sovraštvo med različnimi plemeni, ki se še bolj okrepi s prodajo orožja. To je hudičevo delo. Gre za uničenje stvarstva, človeka, družbe. In z vojno izkoriščajo tudi otroke.«

© Vatican Media

Svet je na poti samouničenja

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen s prošnjo za mir poklekniti tudi pred ruskega predsednika Putina, kot je to storil leta 2019 pred predsednikom Južnega Sudana, je sveti oče odgovoril, da je takrat to storil zaradi nekega notranjega vzgiba. Danes pa se trudi storiti vse za mir v Ukrajini. Sam je želel oditi do predsednika Putina, vendar mu je zunanji minister Lavrov to odsvetoval.

Ob tem pa je papež Frančišek spomnil, da vojna v Ukrajini ni edina na svetu. Omenil je Sirijo, Mjanmar, ljudstvo Rohinga, Latinsko Ameriko. »Ves svet je v vojni in se samouničuje. Resno se moramo zamisliti: svet uničuje samega sebe. Ustavimo se pravočasno, kajti eni bombi sledi še močnejša in se tako naprej stopnjuje naprej, da ne veš, kje boš končal. Moramo ohraniti trezno glavo.«

Ves svet je v vojni in se samouničuje. Resno se moramo zamisliti: svet uničuje samega sebe.

Ko je govoril o vojnah, pa je sveti oče spomnil tudi vlogo žensk. Medtem ko moški odhajajo v vojne, ženske same skrbijo za več otrok. »Žensko moč moramo jemati resno in ne uporabljati žensk le kot reklamo za kozmetične izdelke: lepo prosim, to je žalitev ženske, ženska je za veliko večje stvari!«.

© Vatican Media

Istospolnih otrok ne smemo pregnati od doma

Novinarje je znova zanimalo tudi papeževo mnenje o kriminalizaciji homoseksualnosti. Ponovil je, da to ni zločin in da starši svojih istospolno usmerjenih otrok ne bi smeli pregnati od doma, kar se žal dogaja v nekaterih afriških državah. Ljudi z istospolno usmerjenostjo je treba po njegovih besedah spremljati, saj jih ima Bog rad. V nedavnem intervjuju za Associated Press pa je poudaril, da homoseksualnost ni zločin, je pa greh. Znova je opozoril tudi pred homoseksualnimi lobiji.

Benediktovo smrt so nekateri izkoristili za lastne interese

Ena od tem, ki so jih odprli novinarji na letalu v pogovoru s papežem, je bila tudi razdeljenost v Cerkvi, ali različne tendence, ki so se v javnosti še bolj izrazile po smrti papeža Benedikta XVI. Sveti oče je takole odgovoril: »Rad bi povedal, da sem se o vsem lahko pogovarjal s papežem Benediktom. Tudi če je bilo treba spremeniti svoje mnenje. Vedno mi je stal ob strani, me podpiral in če je imel kakšne težave, mi je povedal in sva se pogovorila,« je povedal Frančišek.

Zaupal je primer, ko je nek velik teolog zaradi nekega vprašanja preko svojega prijatelja Benediktu vložil tožbo proti Frančišku. Benedikt se ni prestrašil, poklical je štiri kardinale teologe in jim rekel, naj mu pojasnijo, kako stojijo stvari. In tako se je zgodba končala.

Verjamem, da so Benediktovo smrt izkoristili ljudje, ki hočejo speljati vodo na svoj mlin. In tisti, ki izkoriščajo tako dobrega človeka, tako božjega, skoraj bi rekel svetega očeta Cerkve, bi rekel, da so neetični ljudje, so strankarski ljudje, niso cerkveni.

Omenjeni primer kaže na to, kako je deloval zaslužni papež. Tudi ni res, da naj bi bil zaradi nekaterih Frančiškovih odločitev užaloščen. O več odločitvah sem se posvetoval z njim in on se je strinjal z menoj, je dejal sveti oče in dodal: »Verjamem, da so Benediktovo smrt izkoristili ljudje, ki hočejo speljati vodo na svoj mlin. In tisti, ki izkoriščajo tako dobrega človeka, tako božjega, skoraj bi rekel svetega očeta Cerkve, bi rekel, da so neetični ljudje, so strankarski ljudje, niso cerkveni.«

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Kopriva ne pozebe

Kar zadeva prihodnjih potovanj, pa je papež Frančišek povedal, da namerava prihodnje leto obiskati Indijo, septembra gre na srečanje sredozemskih škofov v Marseille, avgusta pa na srečanje mladih na Portugalsko. Seveda ima težave z zdravjem, posebno s kolenom, vendar, kot se je pošalil, kopriva ne pozebe.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.