Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Blagoslov z relikvijami sv. Leopolda Mandića (foto: Janez Kotar)
Blagoslov z relikvijami sv. Leopolda Mandića | (foto: Janez Kotar)

"Veruj, Bog je zdravnik in zdravilo." Na Brezjah polna cerkev bolnikov z rakom in njihovih svojcev.

Cerkev na Slovenskem | 05.02.2023, 11:39 Alen Salihović Rok Mihevc

Na svetovni dan boja proti raku je v baziliki Marije Pomagaj ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval sveto mašo za bolnike z rakom ter za njihove svojce in prijatelje. Po maši je zbrane blagoslovil z relikvijami sv. Leopolda Mandića. Sveti pater Leopold Mandić je bil namreč leta 2020, na svetovni dan bolnikov, ki ga obeležujemo na god Lurške Matere Božje 11. februarja, razglašen za zavetnika in priprošnjika bolnikov z rakom.

Veleposlanik Kunstelj: Povezujejo nas preizkušnje, negotovost in strah pred neznanim

V uvodu v mašo je zbrane nagovoril nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Tomaž Kunstelj, maša za bolnike z rakom je namreč bila na pobudo njegove soproge Tee Kunstelj. »Bratje in sestre, povezujemo nas podobne, a nikoli povsem enake preizkušnje, negotovost in pogosto strah pred neznanim, vendar nam upanje in zaupanje vate, da si Ti »zdravnik in zdravilo«, dajeta moč za soočanje z boleznijo in njenimi posledicami,« je dejal Kunstelj.

© Janez Kotar

Posebej je pozdravil nadškofa Zoreta, rektorja svetišča p. dr. Roberta Bahčiča, dolgoletnega bolniškega župnika Mira Šlibarja in izjemnega poznavalca sv. Leopolda Madića p. Vinka Škafarja, ki je pred blagoslovom z relikvijami zbranim nekaj več povedal o tem svetniku. Zahvalil se je tudi glasbeniku Aleksandru Mežku, ki ima prav tako osebno izkušnjo z rakom in je zbranim zapel.

Povezujemo nas podobne, a nikoli povsem enake preizkušnje, negotovost in pogosto strah pred neznanim, vendar nam upanje in zaupanje vate, da si Ti »zdravnik in zdravilo«, dajeta moč za soočanje z boleznijo in njenimi posledicami.

»Samo On ve, zakaj nas je danes, na čudovit sončen dan, pot pripeljala v Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezje – bolnike z rakom, družinske člane, številne duhovnike, prijatelje in vernike, ki želimo pri tej pobožnosti moliti in prositi za vse, ki se soočajo z boleznijo – kot tudi za vse zdravnike in zdravstveno osebje, ki si neumorno prizadevajo razvijati učinkovita zdravila in terapije ter zdraviti bolezen in lajšati posameznikovo trpljenje,« je še dejal Tomaž Kunstelj.

Tomaž Kunstelj
Tomaž Kunstelj © Janez Kotar

Nadškof Zore: Marija in Jezus vidita neizmerno procesijo človeških src

Nadškof Zore pa je ob začetku pridige dejal, da so zbrani k Mariji Pomagaj prišli kot prosilci. »Ne verjamem, da je kdo med nami, bodisi bolan bodisi zdrav, ki še ni prišel k Mariji Pomagaj s prošnjo za toliko različnih stvari, ki jih v življenju potrebujemo ali pa si jih močno želimo pa tudi zaradi toliko stvari, ki se jih v življenju bojimo in potrebujemo varstvo pred njimi ali pa moč, pogum, da se z njimi spoprimemo in da pred njimi ne klonemo. K Mariji prihajamo tudi s hvaležnostjo za dobrote, ki smo jih prejeli. V tej baziliki je toliko votivnih podob, ki izražajo hvaležnost tistega, ki je prosil in doživel uslišanje.«

»Še več je globokih ganljivih zapisov v romarskih zvezkih, ki so spravljeni v arhivu svetišča. Marija sama in njen sin Jezus pa vidita vso tisto neizmerno procesijo človeških src, ranjenih, trepetajočih, obupujočih, prestrašenih in plaho upajočih iz katerih prihaja en sam krik po tolažbi, po pomoči. Pa tudi hvaležnih potolaženih in opogumljenih src, ki so doživela Marijino naklonjenost in božji dotik. Tudi srce vsakega izmed nas je v tej dolgi procesiji in bo ostalo v tej procesiji do izpolnitve življenja,« je dejal nadškof Zore.

Marija sama in njen sin Jezus pa vidita vso tisto neizmerno procesijo človeških src, ranjenih, trepetajočih, obupujočih, prestrašenih in plaho upajočih iz katerih prihaja en sam krik po tolažbi, po pomoči.

© Janez Kotar

Povabilo za sočutje

V nadaljevanju je spomnil na današnji dan boja proti raki in na skorajšnji svetovni dan bolnikov, ki ga obhajamo 11. februarja na god Lurške Matere Božje. »Svetovni dan boja proti raku je in takšni dnevi so priložnost in spodbuda, da se vsi zavemo, da med nami živijo ljudje s to boleznijo, da med nami živijo družine, ki doživljajo preizkušnjo te bolezni. Obenem pa je to tudi povabilo za vsakega izmed nas, da se naučimo biti sočutni in obzirni do ljudi, ki so zboleli, da se naučimo srečevati z boleznijo, ki se je morda bojimo. Seveda je to tudi povabilo, da se odločamo za takšno življenje, da se možnost za pojav bolezni zmanjša, čim bolj zmanjša pri drugih in tudi pri sebi,« je povedal Zore in nato spregovoril tudi o sv. p. Leopoldu Mandiću.

Obenem pa je to tudi povabilo za vsakega izmed nas, da se naučimo biti sočutni in obzirni do ljudi, ki so zboleli, da se naučimo srečevati z boleznijo, ki se je morda bojimo.

 

Polna cerkev na Brezjah
Polna cerkev na Brezjah © Janez Kotar

Zapel in pričeval je tudi Aleksander Mežek
Zapel in pričeval je tudi Aleksander Mežek © Janez Kotar

P. Leopold Mandić zavetnik bolnikov z rakom

»Sveti pater Leopold Mandić je bil leta 2020 na svetovni dan bolnikov proglašen za zavetnika in priprošnjika bolnikov z rakom. Vsi ga poznamo kot neutrudnega in sočutnega spovednika. Pred njegovo spovedno celico se je vedno vila dolga vrsta ljudi, ki jih je pritegnila dobrota in ponižna modrost glasnika božje ljubezni. Za vsakega je našel pravo besedo, to je ljubezen, nasvet, tolažbo. Njegova ušesa in njegovo srce so že za časa življenja v tisti majhni sobici pri vhodu v samostan v Padovi slišala nešteto prošenj, stokov, bolečine in želje po njegovi in po božji pomoči. Zaradi tega ponižnega služenja božji ljubezni in človekovi potrebi in želji po odpuščanju ga je sveti papež Janez Pavel II. leta 1983 razglasil za svetnika.«


Po besedah nadškofa Zoreta je bil p. Leopold Mandić človek velikega odpuščanja, ki je bil vse življenje bolehen in je v zadnjih letih življenja zbolel tudi za rakom na požiralniku. »Kmalu po njegovi smrti so se na njegovem grobu začela dogajati čudežna ozdravljenja. In zato ga je Kongregacija za bogoslužje in zakramente razglasila za zavetnika bolnikov z rakom. V dobrih dveh letih se je na več krajih razvila in ustalila pobožnost, v katerih božji ljubezni in skrbi na priprošnjo svetega Leopolda Mandića izročamo bolnike z rakom, njihove družine, njihove prijatelje, na koncu pa jih blagoslovimo z relikvijami tega svetnika. Takšno ravnanje ima močno podlago v naši veri in je spodbuda za našo vero. Kristjani se zavedamo, da nas je Bog ustvaril kot duhovna in telesna bitja. Postavil nas je v svet, ki je po odločitvi naših prastaršev zaznamovan z ranljivostjo in minljivostjo,« je še dejal nadškof Zore in vse spodbudil: »Zavetnik bolnikov z rakom pomeni, da imamo nekoga, ki mu lahko zaupamo svoje misli, strahove in bolečine. Pomeni svetnikovo bližino in nežnost do najbolj ranljivi. Sveti Leopold tudi danes ponavlja bolnikom to, kar je rad govoril svojim spovedancem: Veruj, Bog je zdravnik in zdravilo.«

Relikvije sv. Leopolda Mandića
Relikvije sv. Leopolda Mandića © Janez Kotar

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

O avtorju