Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Onkološka bolnica moli (foto: pexels / Ivan Samkov)
Onkološka bolnica moli | (foto: pexels / Ivan Samkov)

Kdo je zavetnik onkoloških bolnikov?

Slovenija | 04.02.2023, 00:38 Marjana Debevec

Svetovni dan boja proti raku letos spodbuja k zmanjšanju neenakosti pri obravnavi onkoloških bolnikov. Poročilo Evropske komisije je pokazalo, da ima v Sloveniji vsak posameznik dostop do onkološkega zdravstvenega varstva in da je enakost oskrbe bolnikov z rakom na visoki ravni.

ZORA, DORA in SVIT

Pri nas vsako leto za rakom zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6.500 jih umre. Kljub temu, da na zdravje še vedno vpliva socio ekonomski položaj posameznika, pa na Onkološkem inštitutu poudarjajo, da smo v Sloveniji v zadnjih 10 letih nadpovprečno povišali preživetje bolnikov z rakom. »Pomembno je, da imamo kot ena izmed redkih držav EU uspešno vzpostavljene vse tri, s strokovnimi dokazi podprte presejalne programe za raka - ZORA, DORA in Svit,« poudarja koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka dr. Sonja Tomšič.

Več naporov pa bo po ugotovitvah poročila Evropske komisije treba namenjati primarni preventivi: poleg preprečevanja kajenja še zlasti na področju zmanjševanja rabe alkohola, preprečevanja debelosti in onesnaženega zraka.

Sicer pa je onkološka zdravstvena oskrba pri nas brezplačno dostopna vsem z obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Vsa onkološka zdravila so dobro dostopna. Onkološki inštitut tudi namerava kupiti dodatno napravo PET-CT, za katero je tudi najdaljša čakalna doba.

Moč molitve

Poleg medicinske pomoči, ali pa še pred tem, pa bolnikom z rakom veliko pomeni molitev. Na Brezjah bo ob 16. uri sveto mašo za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Nato bo romarje blagoslovil z relikvijami svetega p. Leopolda Mandića, ki je od leta 2020 tudi zavetnik onkoloških bolnikov.

Pobudo za pobožnost, ki jo bodo odslej na Brezjah redno pripravljali, je med drugim dal nekdanji veleposlanik v Rimu Tone Kunstelj, katerega žena je tudi zbolela za rakom. »Kot se je svet na glavo obrnil tudi nam, je Tea v tem videla priložnost, da v Cerkvi na Slovenskem zraste še ena pobožnost, ker za zdaj so te pobožnosti v Italiji, vem, da jih pripravljajo na Hrvaškem, in smo rekli, zakaj pa ne bi tudi v Sloveniji onkološki bolniki dobili znotraj Cerkve možnost, da so v molitvi povezani iščemo upanje, zaupanje, pomoč, pa tudi tolažbo,« je povedal Kunstelj.

... in smo rekli, zakaj pa ne bi tudi v Sloveniji onkološki bolniki dobili znotraj Cerkve možnost, da so v molitvi povezani iščemo upanje, zaupanje, pomoč, pa tudi tolažbo...

Spomnimo, da je bil p. Mandić vse življenje bolehen. V zadnjih letih življenja se je številnim bremenom bolezni pridružil tudi rak na požiralniku. Kmalu po njegovi smrti so se na njegovem grobu začela dogajati čudežna ozdravljenja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.