Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Utrinek jaslic na Gasilski brigadi Ljubljana (foto: Rok Mihevc)
Utrinek jaslic na Gasilski brigadi Ljubljana | (foto: Rok Mihevc)

Novorojeni v gasilski čeladi. Te jaslice je postavila 4. izmena Gasilske brigade. #video

Oddaje | 20.01.2023, 07:34 Jure Sešek Rok Mihevc

V teh dneh nas januar s svojim hitrim tekom skoraj sili v to, da pozabljamo na lepo resnico, da smo še vedno v božičnem času. Jaslice, ki upodabljajo svetopisemske dogodke, pa nas opominjajo, da mora božična radost še vedno goreti v nas. Velike jaslice so postavljene tudi v skupnem prostoru v domu Gasilske brigade Ljubljana. Obiskali smo jih in nastali sta rubrika »Ni meje za dobre ideje« in fotoreportaža z zanimivimi prizori »gasilskih jaslic«.

Zelo njihov "hlevček"

Gasilec Gregor Petek, ki je skrbel za pripravo velikih jaslic v brigadi, nam je zaupal, da so jaslice v njihovem službenem domu prisotne že vrsto let. Začeli so v manjšem prostoru, zdaj pa je upodobitev Jezusovega rojstva že tako obsežna, da so jaslice našle novo, večje zavetje. Upajo, da bodo v prihodnosti lahko dodali različne novosti. Letos so upodobitvi dodali goreči Kras, pred leti Triglav in Aljažev stolp, na novo so izdelali model žage. Zanimiv in »zelo njihov« je hlevček, zavetje za Sveto družino. Predstavlja ga kar gasilska čelada, ob njej pa je maketa čebelnjaka, ki je v izvirni podobi našel prostor na dvorišču Gasilske brigade Ljubljana.

© Rok Mihevc

Jaslice so dokaz, da je »biti gasilec« več kot služba

»Povezani smo med seboj,« pravi Gregor Petek. »Nesreče, raznolikost nepredvidljivega dela nas povezujejo, družijo nas zgodbe, ki jih doživljamo ob našem delu. Radi pa se družimo tudi izven delovnega časa, ko drug drugemu priskočimo na pomoč, pa tudi, ko se odpravimo na kake izmenske ali celo družinske izlete.« Priprava jaslic je poskrbela za krepitev vezi, za izmenjavo idej in skupno ustvarjalno delo.

Nesreče, raznolikost nepredvidljivega dela nas povezujejo, družijo nas zgodbe, ki jih doživljamo ob našem delu. Radi pa se družimo tudi izven delovnega časa, ko drug drugemu priskočimo na pomoč, pa tudi, ko se odpravimo na kake izmenske ali celo družinske izlete.

Gasilec Gregor Petek
Gasilec Gregor Petek © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Ogled tudi za obiskovalce?

Postavljene bodo do svečnice, letos pa so profesionalni gasilci navdušeni tudi nad zanimanjem javnosti in prispevki, ki so spregovorili o njihovem delu, o jaslicah pod njihovo streho. Upajo, da bodo v prihodnjih letih lahko odprli vrata brigade in k ogledu, z vnaprejšnjo napovedjo, povabili obiskovalce. Ponosno bi jih pokazali, do takrat pa si oglejte fotografije na naši spletni strani.

Upodobljeni so tudi prizori požara na Krasu
Upodobljeni so tudi prizori požara na Krasu © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

 

Idej jim ne manjka

Za naslednji božič bi jaslicam radi dodali nekaj več gasilskega pridiha, radi bi postavili maketo vlaka, obnovili vodno črpalko, našli prostor za pomanjšana gasilska vozila ... Idej jim ne manjka. Bravo, Gasilska brigada Ljubljana!

Najdemo tudi bolj zanimive prizore. :)
Najdemo tudi bolj zanimive prizore. :) © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...