Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Celtic Worship (foto: Celtic Worship)
Celtic Worship | (foto: Celtic Worship)

Božične pesmi s pridihom škotskih dud

Oddaje | 06.01.2023, 22:00 Andrej Jerman Rok Mihevc

Ritem srca se je ustavil pri božičnem albumu škotske skupine Celtic Worship, ki prinaša mešanico priredb tradicionalnih božičnih pesmi in avtorske glasbe.

Začeli smo s pesmijo Joy To The world, ki bi lahko rekli, da spada med božične klasike angleško govorečih dežel. Gre sicer za angleški koledniški napev, ki ga je leta 1719 napisal angleški skladatelj in Isaac Watts, besedilo pesmi pa je interpretacija psalma 98, ki slavi rojstvo Jezusa Kristusa. Je največkrat izdani božični napev v severni Ameriki. Svoj škotski pečat so ji vdihnili tudi člani skupine Celtic Worship.

Come Behold – Christmas Collaborations je naslov albuma, ki prinaša mešanico priredb in avtorskih pesmi ... Ena od teh je Prince Of Peace – Princ miru.

V tej škotski zasedbi so skupne moči združili različni glasbeniki. Prvotno so se leta 2016 zbrali kot projektna zasedba za enkratni dogodek, a kot se je izkazalo je bil to le začetek skupne ustvarjalne poti. Svoje poslanstvo vidijo v glasbenem ustvarjanju, ki je prepleteno z globoko ljubeznijo do Jezusa. To s strastjo izpovedujejo v pesmih, ki jih zaznamujejo značilnosti škotskega glasbenega izročila in inštrumentov kot so piščali, flavte in škotske dude. To so prepletli tudi v božične pesmi.

Oddaje
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju