Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Celtic Worship (foto: Celtic Worship)
Celtic Worship | (foto: Celtic Worship)

Božične pesmi s pridihom škotskih dud

Oddaje | 06.01.2023, 22:00 Andrej Jerman Rok Mihevc

Ritem srca se je ustavil pri božičnem albumu škotske skupine Celtic Worship, ki prinaša mešanico priredb tradicionalnih božičnih pesmi in avtorske glasbe.

Začeli smo s pesmijo Joy To The world, ki bi lahko rekli, da spada med božične klasike angleško govorečih dežel. Gre sicer za angleški koledniški napev, ki ga je leta 1719 napisal angleški skladatelj in Isaac Watts, besedilo pesmi pa je interpretacija psalma 98, ki slavi rojstvo Jezusa Kristusa. Je največkrat izdani božični napev v severni Ameriki. Svoj škotski pečat so ji vdihnili tudi člani skupine Celtic Worship.

Come Behold – Christmas Collaborations je naslov albuma, ki prinaša mešanico priredb in avtorskih pesmi ... Ena od teh je Prince Of Peace – Princ miru.

V tej škotski zasedbi so skupne moči združili različni glasbeniki. Prvotno so se leta 2016 zbrali kot projektna zasedba za enkratni dogodek, a kot se je izkazalo je bil to le začetek skupne ustvarjalne poti. Svoje poslanstvo vidijo v glasbenem ustvarjanju, ki je prepleteno z globoko ljubeznijo do Jezusa. To s strastjo izpovedujejo v pesmih, ki jih zaznamujejo značilnosti škotskega glasbenega izročila in inštrumentov kot so piščali, flavte in škotske dude. To so prepletli tudi v božične pesmi.

Oddaje
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...