Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Imunolog Alojz Ihan (foto: STA)
Imunolog Alojz Ihan | (foto: STA)

„Trenutna kriza v zdravstvu je pravzaprav politična.“

Slovenija | 27.01.2023, 15:25 Manca Hribar

Trenutne razmere v slovenskem zdravstvu je na okrogli mizi naslovila Slovenska medicinska akademija. Strokovnjaki so razpravljali o stanju in izzivih, s katerimi se dnevno soočajo. Med drugim so se zavzeli za izboljšanje odnosa do zdravnikov in za boljši položaj tistih zdravnikov, ki se ob kliničnem delu posvečajo tudi raziskovalnemu in pedagoškemu delu.

Pavel Poredoš: Pomanjkanje zdravnikov stalnica

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je izpostavil, da je Slovenija, kar se tiče števila zdravnikov na prebivalca, v spodnji tretjini evropskega povprečja. »Pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji je stalnica, ki nas spremlja že nekaj desetletij. To je eden od poglavitnih razlogov tudi za sedanjo krizo zdravstvenega varstva.«

Mladi po njegovih besedah tako raje izbirajo poklice, ki so donosnejši. Večina zdravniških plač je kljub očitkom, da so zdravniki zaslužkarji, primerljiva s povprečno slovensko plačo. Poredoš dodaja, da bi bilo potrebno spremeniti tudi odnos do zdravnikov. Najbolj pereč pa je problem dostopnosti medicinske izobrazbe. »Najprej je razlog za pomanjkanje zdravnikov dolgo omejen vpis na edino medicinsko fakulteto. Tudi mariborska ne more pokriti vseh potreb, čeprav smo dolgo čakali, da smo dobili tudi drugo medicinsko fakulteto.«

Dr. Pavel Poredoš
Dr. Pavel Poredoš © STA

Zdravnike naj zaščitijo in jim dajo ugled

Udeleženci okrogle mizo so posebno pozornost namenili zdravnikom, ki redno klinično delo v interesu razvoja medicine kombinirajo z raziskovalnim in pedagoškim delom na univerzi. Opozarjajo, da njihov položaj ni ustrezno urejen, zaradi česar slovenski medicini grozi, da pade pod raven, ki si jo njeni prebivalci zaslužijo. Odločevalce pozivajo naj te zdravnike poskusijo čim bolj zaščititi ter jim dati ugled in pomen, ki si ga zaslužijo.

Alojz Ihan: Kriza v zdravstvu je pravzaprav politična

Imunolog Alojz Ihan je poudaril, da je trenutna kriza v zdravstvu pravzaprav politična. Politika skuša javnost v želji po ugajanju prepričati, da ima zdravstveno reformo pripravljeno, zaposleni v zdravstvu pa se po njegovih besedah ob tem počutijo nelagodno. Vedo namreč, da so edini, ki se lahko domislijo zdravstvene reforme.

Imunolog Alojz Ihan
Imunolog Alojz Ihan © STA

Resorni minister in vlada medtem mirijo in ustanavljajo različne delovne skupine. Danes se bo na ustanovni seji sestala ena izmed njih in ravno ta bo odgovorna za pripravo zdravstvene reforme. Gre za Strateški svet za zdravstvo, ki bo deloval kar pod okriljem premierja Goloba. Po nekaterih navedbah naj bi ga sestavljalo 22 članov.

Slovenija, Zdravstvo
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...