Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupinska fotografija vlade v novi sestavi. (foto: STA / Daniel Novakovič)
Skupinska fotografija vlade v novi sestavi. | (foto: STA / Daniel Novakovič)

"Udobni ministrski fotelji" zdaj polno zasedeni

Slovenija | 24.01.2023, 17:17 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Državni zbor je s 55 glasovi za in 29 glasovi proti imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Glasovanje je bilo potrebno zaradi reorganizacije vlade, ki jo je prinesla novela zakona o vladi. Ta predvideva 20-člansko ministrsko ekipo in tri povsem nova ministrstva.

SDS: Koriščenja privilegije na račun davkoplačevalcev

Medtem, ko so v koaliciji zadovoljni, pa po oceni opozicije širitev ministrskega zbora ne bo povečala učinkovitosti. "Po skoraj osmih mesecih vlade Roberta Goloba lahko ugotovimo, da so glavne prioritete koalicije in vlade udobni ministrski in ostali fotelji, številna koriščenja privilegijev na račun davkoplačevalcev", je bila kritična vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Reorganizacija vlade po mnenju SDS namreč prinaša nejasno združevanje in prenašanje področij med ministrstvi, med njimi pa je smiselnih združevanj zelo malo. Povečanje ekipe ministrskega zbora je po njenih besedah nepotrebno. Zaradi reorganizacije bo prišlo do zaposlitev novih ljudi, potrebne bodo prenove in dodatna finančna sredstva, je opozorila.

NSi: Ravno obratno od racionalizacije javne uprave

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da bi morala biti med prioritetami vlade optimizacija in racionalizacija dela javne uprave, a "danes delamo ravno obratno". Opozorila je, da predvideno število ministrstev pomeni najobsežnejšo slovensko vlado od leta 1993. "Do tega smo seveda v Novi Sloveniji zadržani. Z več ministrstvi gotovo ne boste dosegli večje učinkovitosti," je poudarila.

ŽIGA TURK v nedavni oddaji "Spoznanje več, predsodek manj"

"To, da nekomu damo tajnico in fikus zato, da bo zadovoljen in bo dal mir, je lahko razmeroma poceni v primerjavi s škodo, ki bi jo ta naredil, če bi imel resno ministrstvo. A po tem zapletu bomo dobili najslabšo od obeh možnosti. Veliko ministrstev, pa še na tistih, kjer se da delati škoda, bodo ljudje, ki so jo sposobni delati." Več tukaj.

Slovenija, Politika
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...