Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Analiza stanja slovenskega zdravstva ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. (foto: STA / Daniel Novakovič)
Analiza stanja slovenskega zdravstva ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. | (foto: STA / Daniel Novakovič)

Zdravstveni minister predstavil stanje v zdravstvu

Slovenija | 20.01.2023, 15:38 Petra Stopar Slovenska tiskovna agencija

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je javnosti predstavil analizo stanja v zdravstvu, ki bo podlaga za pripravo celovite zdravstvene reforme. Pri njej namerava vlada slediti zgledu Finske in Estonije, cilj reforme pa je učinkovit, digitaliziran in finančno vzdržen zdravstveni sistem. Minister meni, da stanje ni kritično in kaotično, da pa so izzivi zelo veliki, predvsem na področju kadrov, financiranja, upravljanja in pretoka denarja v sistem. Ob tem je razkril tudi časovnico za pripravo ključnih sprememb. Tako je do konca leta napovedal odločitve o koncesijah, najpozneje do konca leta standarde in normative za vse poklice v zdravstvu, s 1. januarjem 2025 pa ukinitev obstoječe oblike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Brez ukrepov bo denarja za zdravstvo zmanjkalo v 15 letih

Zaradi neurejenosti zdravstvenega sistema se po ministrovih besedah podaljšujejo čakalne dobe, število oseb brez osebnega zdravnika raste, kumulativni poslovni izid bolnišnic je slab, plačni sistem je pod stalnim pritiskom. Čeprav številke kažejo, da se število zaposlenih v zdravstvu povečuje, ima Slovenija težave; zdravnikov in medicinskih sester je premalo. Opozoril je, da izdatki za zdravstvo na prebivalca rastejo hitreje kot povprečna plača in BDP, brez ukrepov pa bo denarja za zdravstvo zmanjkalo v 15 letih.

»Izzivi, ki nas čakajo: Nova epidemija, starajoče se prebivalstvo, razvoj obolenj.«

Kar zadeva nadzor nad tokom denarja v zdravstvenem sistemu, tega po ministrovih besedah žal ni. Bolnišnice so vedno v minusu, če država ne poseže z denarjem iz proračuna, vsi ostali deležniki - lekarne, psihiatrične bolnišnice, zdravstveni domovi, pa so kumulativno gledano v plusu. »Cilj je tak, da imamo na koncu učinkovit, digitaliziran in finančno vzdržen zdravstveni sistem in seveda, ključni izziv je, da naš sistem moramo čim prej pripraviti na vse izzive, ki nas čakajo. Nova epidemija, starajoče se prebivalstvo, razvoj obolenj.«

Cilj je tak, da imamo na koncu učinkovit, digitaliziran in finančno vzdržen zdravstveni sistem in seveda, ključni izziv je, da naš sistem moramo čim prej pripraviti na vse izzive, ki nas čakajo. Nova epidemija, starajoče se prebivalstvo, razvoj obolenj.

Najširši možni konsenz pri ZZZS

Naštel je tri predpogoje, ki morajo biti izpolnjeni, preden se lotijo reforme zdravstvenega sistema. Prvi je digitalizacija, zakonodaja o tem naj bi bila pripravljena v treh mesecih. Drugi predpogoj je reforma plačnega sistema javnih uslužbencev, kjer je dogovor, da se do 1. aprila oblikuje ločen plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo kot celoto, tretji predpogoj pa je strukturna prenova Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »In ker gre za središčno točko, je potrebno iskati najširši možni konsenz, da se ta zadeva čim hitreje implementira.«

1.1.2025 konec obstoječe oblike ZZZS

V tem letu moramo po njegovem s širokim nacionalnim konsenzom najti in določiti tudi univerzalno zdravstveno storitev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja »na osnovi tega potem strukturno prenoviti in nadgraditi zdravstveno zavarovanje in najkasneje oz. s 1.1.2025 ukiniti obstoječo obliko dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,« ter kot država določiti, koliko denarja iz proračuna in za katere postavke bo treba vsako leto zagotoviti za stabilno financiranje zdravstvenega sistema.

Vrnitev temeljne obravnave pacientov

Ključna naloga reforme zdravstva pa je po ministrovih navedbah vrnitev temeljne obravnave pacientov specialistom družinske medicine oz. pediatrov na primarni ravni. Napovedal je, da bodo najkasneje v šestih tednih naslovili problematiko neopredeljenih pacientov z verificiranimi podatki »kjer bomo prikazali koliko teh pacientov sploh je in zakaj so sploh neopredeljeni. Vse ostalo pa zgoraj priprava zakonodaje in implementacija 1.1.2024.« Minister je še povzel, da imajo temeljne dokumente, zavezo vseh koalicijskih partnerjev ter da bodo odprli vrata za vse deležnike, da najdejo nacionalni konsenz o reformi.

Slovenija, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.