Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gasilci so v pripravljenosti 24/7. (foto: FJ / Unsplash)
Gasilci so v pripravljenosti 24/7. | (foto: FJ / Unsplash)

Kateri sta beseda in kretnja leta 2022?

Slovenija | 20.01.2023, 14:07 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Beseda leta 2022 je postala gasilec. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela več kot 1000 glasov. Razglasili so tudi kretnjo leta, ki je postala Vse je v naših rokah. Izbrana je tudi pesem leta, sestavljena iz 11 finalnih besed. To je pesem brez naslova, ki se začne z besedami V sebe poglej, človek tega časa zamejskega avtorja Petra Verča.

Katere so še bile finalne besede?

Komisija je za besedo leta 2022 za finalistke izbrala bot, draginja, energent, femicid, gasilec, povzemalnik, predator, predsednica, supervolilno leto, svoboda in vojna. Sicer je bilo kar 253 predlogov. O gasilcih smo danes že govorili. :)

Pomen gasilcev

Ob razglasitvi besede leta je na prireditvi kot gostja nastopila tudi jezikoslovka Mateja Jemec Tomazin, ki je zaposlena v terminološki sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in je obenem tudi gasilka. V kratkem nagovoru je opozorila na pomen gasilcev in njihove pomoči ter spomnila na dva lanska dogodka, ki sta potekala hkrati - požar na Krasu in gasilska olimpijada v Celju - ki sta sporočala, kako enotni so lahko gasilci.

Tudi kretnja 2022

Na slovesnosti so razglasili tudi kretnjo leta, katere izbor je potekal pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih. Po kretnjah ustava, koronavirus, PCT je zmagovalna kretnja leta 2022 Vse je v naših rokah. Kretnja je vzeta po naslovu razstave na Jakopičevem sprehajališču. Na drugo mesto se je uvrstila kretnja za Roberta Goloba, ki je sestavljena iz črke r in kretnje za kodre.

Lani PCT

Svoje besede je v slovenščini predstavilo tudi nekaj Ukrajincev, za katere je ZRC SAZU pripravil tečaj slovenskega jezika. Spomnimo še, za besedo leta in kretnjo 2021 je bila izglasovana PCT - kratica za prebolel, cepljen, testiran.

Slovenija
Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team) Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team)

Te športne novice se veseli naš sodelavec Jože

Z mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih športih v Whistlerju v Kanadi spet prihajajo lepe novice. Te so posebej razveselile tudi našega sodelaveca Jožeta Bartolja. Slovenski skakalci, med ...