Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Zdravniki, zdravstvo, ambulanta (foto: Pixabay)
Zdravniki, zdravstvo, ambulanta | (foto: Pixabay)

Kaj pri reševanju zdravstva pričakuje in predlaga SDS?

Slovenija | 19.01.2023, 16:07 Rok Mihevc

V SDS pričakujejo, da bo časovnica reševanja razmer v zdravstvu, ki so jo napovedali na včerajšnjem koalicijskem vrhu, narejena z jasnimi in realnimi datumi, predvsem pa da bodo ti datumi tudi upoštevani.

Spomnili so, da je predsednik vlade Robert Golob govoril o širokem konsenzu, pri tem pa ponovno ni omenjal opozicije. »V SDS smo vedno pripravljeni podpreti dobre rešitve, ki bi resnično prinesle rezultate. V tej luči bo na zahtevo poslanske skupine SDS že prihodnjo sredo v Državnem zboru potekala izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali naša priporočila, ki smo jih javnosti predstavili že prejšnji teden,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu predlagajo, da Državni zbor sprejme naslednja priporočila:

  1. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s katero se ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala v Sloveniji približa primerljivim cenam v drugih državah Evropske unije. Tako pridobljena sredstva naj se sistemsko usmerjajo v odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in odpravi čakalnih vrst.

  2. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Istočasno naj vlada pripravi tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem, bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

  3. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se:
    a. Začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje;
    b. Opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Slovenija, Zdravstvo