Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Rok Čakš: Vlado počasi dosega realnost

Slovenija | 17.01.2023, 18:06 Petra Stopar

Vlado počasi dosega realnost, med ljudmi pa popušča tisti občutek opojne vznesenosti, ki jo je prinesla lanskoletna velika zmaga Roberta Goloba nad Janezom Janšo. Tako je v pogovoru o zadnjem političnem dogajanju za naš radio povedal Rok Čakš, urednik spletnega portala Domovina. Da je več nezadovoljnih kot zadovoljnih z delom vlade, kaže tudi javnomnenjska anketa.

Po rezultatih januarske raziskave Vox populi, ki jo opravlja agencija Ninamedia, delo vlade kot uspešno ocenjuje 46,1 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 47,3 odstotka. Da je ministrska ekipa v sedmih mesecih delovanja izpolnila pričakovanja, je odgovorila petina vprašanih, medtem ko jih približno 45 odstotkov meni, da pričakovanj ni izpolnila.

Občutek vznesenosti popušča

»Vlado, pa tudi ljudi, počasi dosega realnost. Velika zmaga Roberta Goloba je v ozračje poslala nekakšno opojno vznesenost tako pri oblastnikih kot tudi pri tistih, ki so predvsem glasovali proti prejšnji vladi, proti Janezu Janši, in s tem izvolili nov nov obraz, in zdaj počasi ta občutek popušča in ljudje se soočajo z realnostjo, ki pa je drugačna,« ocenjuje Čakš. To po njegovem pomeni, da so pred vlado izzivi, ki jih se neposredno dotikajo ljudi in jih čutijo na lastni koži. »In ljudje, ki so to vlado izvolili, pa seveda tudi vsi ostali, sedaj pričakujejo, da bo učinkovito reševala življenjske probleme vsakdanjega malega človeka, in tukaj zaenkrat nastaja določena skepsa, da je ta vlada to sposobna narediti,« še meni urednik portala domovina.je.

In ljudje, ki so to vlado izvolili, pa seveda tudi vsi ostali, sedaj pričakujejo, da bo učinkovito reševala življenjske probleme vsakdanjega malega človeka, in tukaj zaenkrat nastaja določena skepsa, da je ta vlada to sposobna narediti.

 

Opozicijskima strankama se podpora viša

Po omenjeni anketi ima med parlamentarnimi strankami koalicijsko Gibanje Svoboda še vedno največ podpore, a se je ta znižala za 1,4 odstotne točke. Ostalim, tudi opozicijskima SDS in NSi, se je podpora zvišala. Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je po odhodu nekdanjega predsednika Boruta Pahorja zavihtel poslanec SDS Anže Logar, na drugo pa predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je na lestvici prvič. Na tretjem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je prehitela Goloba, ki je zdaj na četrtem mestu. Peti je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

O krušenju avtoritete zdravstvenega ministra in obetih reforme zdravstva

Na vprašanje, kako komentira nedavno opravičilo ministra za zdravje ljubljanskemu županu in dejstvo, da bo pripravo zdravstvene reforme koordiniral premier, ne Bešič Loredan, pa je Čakš odgovoril: »Da je zdravstvo pomembna prioriteta te vlade, je pokazal Robert Golob s tem, ko je Bešiča Loredana povzdignil na mesto podpredsednika vlade. Že od začetka mu daje in vseskozi javno izraža maksimalno podporo in to je tudi potrebno za ministra za zdravje, ki želi izvesti reforme, kajti brez podpore predsednika vlade minister ne bo kos lobijem, interesom, ki v zdravstvenem sektorju prevladujejo oziroma so močni, in so do zdaj uspeli ustaviti še vsako reformo.«

Krušenje avtoritete zdravstvenega ministra

Se pa po Čakševi oceni zadnje tedne dogaja, da se »javno kruši avtoriteta zdravstvenega ministra, tako s tem opravičevanjem Zoranu Jankoviću za neke besede, povezane s primarno ravnijo – torej z zdravstvenimi storitvami, družinskimi zdravniki v Ljubljani, kjer vemo, da je odgovornost in tudi posledično krivda vedno na županu, saj je primarna raven zaupana lokalnim skupnostim – in pa seveda tudi s tem, ko je Golob prevzel koordinacijo te delovne skupine (medresorske delovne skupine za zdravstvo, op. a.)«. S tem je po mnenju Čakša neformalno degradiral ministra, mu odvzel še nekaj te avtoritete, potrebne za izvedbo reforme. »Skratka, stvari, ki se dogajajo v javnosti na relaciji med predsednikom in podpredsednikom vlade, niso dober obet za to, da bi reforma lahko bila uspešno izvedena,« dodaja sogovornik.

Skratka, stvari, ki se dogajajo v javnosti na relaciji med predsednikom in podpredsednikom vlade, niso dober obet za to, da bi reforma lahko bila uspešno izvedena.

Popolno soglasje koalicije?

Premier Golob je v ponedeljek dejal, da si želi pri sprejemanju izhodišč za zdravstveno reformo enotnosti koalicijskih partnerjev. A Čakš opozarja, da imajo v koaliciji različne poglede na to, kaj je v zdravstvenem sistemu treba narediti: »Imamo Bešiča Loredana in njegovo ekipo, ki ima 'insajderske' izkušnje iz zdravstva in relativno dobro pozna ključne probleme, in imamo stranko Levica, ki sicer nima odločilnih glasov, ampak ima povsem svoje predstave o tem, kako naj bi bilo javno zdravstvo postavljeno, kako naj bi bilo financirano. Te ideje so v mnogočem že preživete, so nekako socialistično obarvane in prav zaradi teh idej pravzaprav smo se znašli v situaciji z javnim zdravstvom, kot lahko vidimo danes.« Pričakuje, da do popolnega soglasja znotraj koalicije ne bo prišlo, saj verjame, da bosta Bešič Loredan in njegova ekipa nadaljevala smer, za katero menita, da je prava.

Slovenija, Politika
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...