Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nuncij Antonio Guido Filipazzi (foto: Vatican Media)
Nuncij Antonio Guido Filipazzi | (foto: Vatican Media)

Nuncij v Nigeriji o napadih na duhovnika

Svet | 17.01.2023, 12:26 s. Meta Potočnik

Poročali smo že, da se je v Nigeriji zgodila nova tragedija, v kateri sta katoliška duhovnika postala žrtvi nesmiselnega nasilja.

Teroristični skrajneži so še pred zoro napadli župnišče katoliške cerkve sv. Petra in Pavla. Po poročanju spletnega portala Vatican News so podtaknili požar, v katerem je življenje izgubil tamkajšnji župnik Isaaca Achija. Teroristi so med pobegom hudo ranili tudi njegovega duhovniškega sobrata Collinsa Omeha.

 Župnik pater Isaac Achi je umrl v požaru, ki so ga povzročili razbojniki
Župnik pater Isaac Achi je umrl v požaru, ki so ga povzročili razbojniki © splet

Apostolski nuncij v Nigeriji Antonio Guido Filipazzi je ob tem poudaril: »Ne vidim nobenih znakov, da bi ta dejanja lahko odtrgala ljudi od Cerkve, saj je Cerkev tista, ki prinaša pomoč in tolažbo v takšnih in podobnih situacijah. Smo tudi v času nestabilnosti, saj so pred nami pomembne predsedniške volitve. Ker je država tako velika, obstajajo različni dejavniki, ki povzročajo nasilje: pomislite na terorizem, etnične spopade, organizirani kriminal ... Vse to tudi v gospodarskih razmerah, ki zagotovo niso v razcvetu. Če vse te vidike združimo, lahko vidimo, kako resen je položaj.«

Nasilno dejanje je odločno obsodila Krščanska zveza Nigerije, ki je pozvala vlado in varnostne agencije, naj zaustavijo množične poboje po vsej državi, saj je glavna naloga vlade varovanje življenj in premoženja ljudi.

Svet
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...