Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nuncij Antonio Guido Filipazzi (foto: Vatican Media)
Nuncij Antonio Guido Filipazzi | (foto: Vatican Media)

Nuncij v Nigeriji o napadih na duhovnika

Svet | 17.01.2023, 12:26 s. Meta Potočnik

Poročali smo že, da se je v Nigeriji zgodila nova tragedija, v kateri sta katoliška duhovnika postala žrtvi nesmiselnega nasilja.

Teroristični skrajneži so še pred zoro napadli župnišče katoliške cerkve sv. Petra in Pavla. Po poročanju spletnega portala Vatican News so podtaknili požar, v katerem je življenje izgubil tamkajšnji župnik Isaaca Achija. Teroristi so med pobegom hudo ranili tudi njegovega duhovniškega sobrata Collinsa Omeha.

 Župnik pater Isaac Achi je umrl v požaru, ki so ga povzročili razbojniki
Župnik pater Isaac Achi je umrl v požaru, ki so ga povzročili razbojniki © splet

Apostolski nuncij v Nigeriji Antonio Guido Filipazzi je ob tem poudaril: »Ne vidim nobenih znakov, da bi ta dejanja lahko odtrgala ljudi od Cerkve, saj je Cerkev tista, ki prinaša pomoč in tolažbo v takšnih in podobnih situacijah. Smo tudi v času nestabilnosti, saj so pred nami pomembne predsedniške volitve. Ker je država tako velika, obstajajo različni dejavniki, ki povzročajo nasilje: pomislite na terorizem, etnične spopade, organizirani kriminal ... Vse to tudi v gospodarskih razmerah, ki zagotovo niso v razcvetu. Če vse te vidike združimo, lahko vidimo, kako resen je položaj.«

Nasilno dejanje je odločno obsodila Krščanska zveza Nigerije, ki je pozvala vlado in varnostne agencije, naj zaustavijo množične poboje po vsej državi, saj je glavna naloga vlade varovanje življenj in premoženja ljudi.

Svet
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...