Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. (foto: splet / Vatican Media)
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. | (foto: splet / Vatican Media)

Ugrabljeni, aretirani in ubiti duhovniki

Cerkev po svetu | 04.01.2023, 10:43 Marta Jerebič

V lanskem letu je bilo ugrabljenih, aretiranih ali ubitih več kot 100 duhovnikov in posvečenih oseb. Umorjenih je bilo 12 duhovnikov in 5 redovnic. Največje število ubojev in ugrabitev je v Nigeriji.

Po podatkih papeške fundacije »Pomoč Cerkvi v stiski« so bili štirje duhovniki ubiti v Nigeriji, trije v Mehiki, kjer so jih ubili pripadniki narko kartelov, in dva v Demokratični republiki Kongo. Življenje je izgubilo tudi pet redovnic, od tega dve v Južnem Sudanu, ostale tri pa na Haitiju, v Mozambiku in Demokratični republiki Kongo.

V različnih državah je bilo ugrabljenih 42 duhovnikov, za nekaterimi še ni sledi. Kar 28 ugrabitev se je zgodilo v Nigeriji. Na svetovni ravni so sicer kristjani najbolj diskriminirani in včasih preganjani v Afriki, zlasti v Sahelu, Čadu, Nigru, Maliju, Burkina Fasu in Nigeriji. V Južni Aziji izstopajo Indija, Pakistan in Mjanmar. Do primerov prisilnega pridrževanja pa prihaja tudi v Severni Koreji in na Kitajskem. Med letoma 2021 in 2022 je bilo iz sovraštva do vere ubitih skoraj 8000 kristjanov.

O preganjanju kristjanov smo spregovorili tudi s sociologom dr. Igorjem Bahovcem.

Cerkev po svetu
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...