Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. (foto: splet / Vatican Media)
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. | (foto: splet / Vatican Media)

Ugrabljeni, aretirani in ubiti duhovniki

Cerkev po svetu | 04.01.2023, 10:43 Marta Jerebič

V lanskem letu je bilo ugrabljenih, aretiranih ali ubitih več kot 100 duhovnikov in posvečenih oseb. Umorjenih je bilo 12 duhovnikov in 5 redovnic. Največje število ubojev in ugrabitev je v Nigeriji.

Po podatkih papeške fundacije »Pomoč Cerkvi v stiski« so bili štirje duhovniki ubiti v Nigeriji, trije v Mehiki, kjer so jih ubili pripadniki narko kartelov, in dva v Demokratični republiki Kongo. Življenje je izgubilo tudi pet redovnic, od tega dve v Južnem Sudanu, ostale tri pa na Haitiju, v Mozambiku in Demokratični republiki Kongo.

V različnih državah je bilo ugrabljenih 42 duhovnikov, za nekaterimi še ni sledi. Kar 28 ugrabitev se je zgodilo v Nigeriji. Na svetovni ravni so sicer kristjani najbolj diskriminirani in včasih preganjani v Afriki, zlasti v Sahelu, Čadu, Nigru, Maliju, Burkina Fasu in Nigeriji. V Južni Aziji izstopajo Indija, Pakistan in Mjanmar. Do primerov prisilnega pridrževanja pa prihaja tudi v Severni Koreji in na Kitajskem. Med letoma 2021 in 2022 je bilo iz sovraštva do vere ubitih skoraj 8000 kristjanov.

O preganjanju kristjanov smo spregovorili tudi s sociologom dr. Igorjem Bahovcem.

Cerkev po svetu
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...