Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. (foto: splet / Vatican Media)
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. | (foto: splet / Vatican Media)

Ugrabljeni, aretirani in ubiti duhovniki

Cerkev po svetu | 04.01.2023, 10:43 Marta Jerebič

V lanskem letu je bilo ugrabljenih, aretiranih ali ubitih več kot 100 duhovnikov in posvečenih oseb. Umorjenih je bilo 12 duhovnikov in 5 redovnic. Največje število ubojev in ugrabitev je v Nigeriji.

Po podatkih papeške fundacije »Pomoč Cerkvi v stiski« so bili štirje duhovniki ubiti v Nigeriji, trije v Mehiki, kjer so jih ubili pripadniki narko kartelov, in dva v Demokratični republiki Kongo. Življenje je izgubilo tudi pet redovnic, od tega dve v Južnem Sudanu, ostale tri pa na Haitiju, v Mozambiku in Demokratični republiki Kongo.

V različnih državah je bilo ugrabljenih 42 duhovnikov, za nekaterimi še ni sledi. Kar 28 ugrabitev se je zgodilo v Nigeriji. Na svetovni ravni so sicer kristjani najbolj diskriminirani in včasih preganjani v Afriki, zlasti v Sahelu, Čadu, Nigru, Maliju, Burkina Fasu in Nigeriji. V Južni Aziji izstopajo Indija, Pakistan in Mjanmar. Do primerov prisilnega pridrževanja pa prihaja tudi v Severni Koreji in na Kitajskem. Med letoma 2021 in 2022 je bilo iz sovraštva do vere ubitih skoraj 8000 kristjanov.

O preganjanju kristjanov smo spregovorili tudi s sociologom dr. Igorjem Bahovcem.

Cerkev po svetu
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...