Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. (foto: splet / Vatican Media)
Joseph Tran Ngoc Thanh iz Vitenama, Godefroid Pembele Mandon iz Konga in José Guadalupe Rivas Saldaña iz Mehike so le tri imena ubitih duhovnikov v letu 2022. | (foto: splet / Vatican Media)

Ugrabljeni, aretirani in ubiti duhovniki

Cerkev po svetu | 04.01.2023, 10:43 Marta Jerebič

V lanskem letu je bilo ugrabljenih, aretiranih ali ubitih več kot 100 duhovnikov in posvečenih oseb. Umorjenih je bilo 12 duhovnikov in 5 redovnic. Največje število ubojev in ugrabitev je v Nigeriji.

Po podatkih papeške fundacije »Pomoč Cerkvi v stiski« so bili štirje duhovniki ubiti v Nigeriji, trije v Mehiki, kjer so jih ubili pripadniki narko kartelov, in dva v Demokratični republiki Kongo. Življenje je izgubilo tudi pet redovnic, od tega dve v Južnem Sudanu, ostale tri pa na Haitiju, v Mozambiku in Demokratični republiki Kongo.

V različnih državah je bilo ugrabljenih 42 duhovnikov, za nekaterimi še ni sledi. Kar 28 ugrabitev se je zgodilo v Nigeriji. Na svetovni ravni so sicer kristjani najbolj diskriminirani in včasih preganjani v Afriki, zlasti v Sahelu, Čadu, Nigru, Maliju, Burkina Fasu in Nigeriji. V Južni Aziji izstopajo Indija, Pakistan in Mjanmar. Do primerov prisilnega pridrževanja pa prihaja tudi v Severni Koreji in na Kitajskem. Med letoma 2021 in 2022 je bilo iz sovraštva do vere ubitih skoraj 8000 kristjanov.

O preganjanju kristjanov smo spregovorili tudi s sociologom dr. Igorjem Bahovcem.

Cerkev po svetu
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...