Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Peter Gregorčič (foto: STA / Nebojiša Tejić)
Peter Gregorčič | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Kakšno odločitev sodišča glede RTV pričakuje Peter Gregorčič?

Slovenija | 13.01.2023, 15:58 Marta Jerebič

Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj zavrne predlog za začasno zadržanje novele zakona o RTV Slovenija. Pobudniki ustavne presoje medtem opozarjajo, da je trenutno vodstvo zavoda neupravičeno ostalo brez sodnega varstva zoper odvzem mandata, kar jim je prej omogočal zakon o zavodih. Vlada sicer priznava, da bodo funkcije vodilnim prenehale pred potekom mandatne dobe, a meni, da so posledice tega manj pomembne, kot bi bile posledice zadržanja izvrševanja zakona. Svoje stališče bo v skladu z ustaljeno prakso danes podal tudi parlamentarni odbor za kulturo.

Pričakovan predlog vlade

Predlog vlade, naj ustavno sodišče zavrne začasno zadržanje novele, je bil pričakovan, pojasnjuje prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo, predsednik programskega sveta zavoda Peter Gregorčič. »Če tega ne bi predlagala, potem bi pomenilo, da bi dejansko priznala, da je zakon z napačnimi nameni vložila v zakonodajno proceduro.« Državni zbor oz. parlamentarni odbor za kulturo, se mora do predloga o začasnem zadržanju novele opredeliti do jutri, za ostale trditve v pobudi za ustavno presojo pa ima 30 dnevni rok.

Prenehanje mandatov ena večjih spornih točk

Gregorčič pričakuje, da bo odbor zaradi koalicijske večine zavrnil njihove argumente. Ob tem v pogovoru pojasnjuje, da je ena večjih spornih točk novele prenehanje mandatov generalnega direktorja, direktorja radia in televizije ter članov in članic programskega in nadzornega sveta brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov. »Pri tem naj povem, da so imeli generalni direktor in direktor radia in televizije zagotovljeno sodno varstvo v primeru, da bi se sprožili postopki za odvzem mandata po prejšnji zakonodaji, medtem ko po uveljavitvi te novele tega sodnega varstva več nimata, torej praktično nimata nikakršnega sodnega varstva. Edino njuno pravno sredstvo je v resnici pobuda na ustavno sodišče.«

RTV deluje normalno

Gregorčič zato pričakuje, da bo ustavno sodišče izvajanje novele zadržalo že 19. januarja. Dodaja, da sicer RTV normalno deluje: »V tem času smo tudi sprejeli programsko-investicijski načrt za to leto, torej stvari tečejo tako, kot morajo teči. Tukaj ne vidim nekih posebnih težav.« Pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV so vložili tudi Vili Kovačič in skupina državljanov, a je ustavno sodišče še ni obravnavalo.

Slovenija
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.