Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Za otroke gre (foto: STA)
Za otroke gre | (foto: STA)

Referendumu rdeča luč. Odklonilno mnenje sodnika Svetliča.

Slovenija | 11.01.2023, 11:23 Alen Salihović Rok Mihevc

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika, ki sta ga spodbijala Metka Zevnik in Aleš Primc iz Koalicije Za otroke gre, ni v neskladju z ustavo. Spomnilo je, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo neskladje zakona z ustavo, državni zbor pa je s spremembami zakona sledil ugotovitvam ustavnega sodišča. Zato sprejete spremembe sodijo med izjeme, o katerih referendum ni dopusten. Z večino se ne strinja ustavni sodnik Rok Svetlič. "Nadaljevali bomo boj za pravice otrok in staršev, predvsem, da ne bodo otrok v vrtcih in šolah učili, kako spreminjati spol in spolno usmerjenos," pa je za Radio Ognjišče dejala pobudnica ustavne presoje Metka Zevnik.

Odklonilno ločeno mnenje sodnika Svetliča

Ustavni sodnik Rok Svetlič, ki je glasoval proti odločitvi sedmih sodnikov je zapisal, da naj bo njegov glas proti odločbi razumljen kot gesta globokega nestrinjanja z interpretacijo človekovih pravic, ki postaja dominantna v zadnjih desetletjih. "Da je bila odločitev Ustavnega sodišča v omenjenih dveh zadevah napačna, sem utemeljeval v svojih ločenih mnenjih. Tu pristopam k problematiki z druge plati, opozoriti želim na vsebino, ki si je izborila svojo pot v odločbe Ustavnega sodišča ne glede na vse. Gre za nevarne spremembe v pojmovanju človekovih pravic, zaradi katerih so te postale čisto nekaj drugega in posledično niso več zmožne opravljati svoje temeljne naloge: zaznati dejanske kršitve človekovih pravic."

Dr. Rok Svetlič
Dr. Rok Svetlič © STA

O silah, ki se jim skoraj ni mogoče upreti

"Zgodovina nas uči, da se v nekaterih obdobjih sprostijo take sile, da se jim skoraj ni mogoče upreti. Projekt "napredka" na področju človekovih pravic je ena izmed njih. Če se vzpostavi zahteva, da naj se celo znanstvena spoznanja prilagajajo moralnim vrednotam – kar je dobesedno miselnost srednjega veka, zavezujoča pred dobo heliocentrizma –, potlej pravni instituti (glede zakonske zveze, posvojitve itd.) niso imeli veliko možnosti,"  je zapisal Svetlič.

Ogrožene človekove pravice

Kot je še dodal ustavni sodnik Svetlič so ta trenutek človekove pravice ogrožene. Niso ogrožene le od zunaj, v obliki razrasta raznih neofašizmov in nacizmov, pač pa tudi od znotraj. Preko tihega, toda nevarnega predrugačenja njihove liberalne narave v konzervativno tradicijo razlikovanja med družbenimi skupinami, je zapisal v odklonilnem ločenem mnenju ustavni sodnik Rok Svetlič

 

Slovenija
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...