Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zunanja ministrica Tanja Fajon (foto: STA / Anže Malovrh)
Zunanja ministrica Tanja Fajon | (foto: STA / Anže Malovrh)

Katoličanom "čarobne praznike", pravoslavnim "vesel božič"?

Slovenija | 08.01.2023, 08:36 Rok Mihevc Robert Božič

Na družbenih omrežjih smo zasledili zanimivo primerjavo voščil zunanje ministrice Tanje Fajon. Prvo voščilo je objavila na božični večer, 24. decembra, drugega pa 7. januarja, ko praznujejo verniki pravoslavne veroizpovedi.

A medtem, ko je za slednje voščilo izbrala besede "vesel in miren božič", lahko v voščilu 24. decembra beremo le o želji po "lepih in čarobnih praznikih".

Primerjava voščil ministrice Tanje Fajon za katoliški in pravoslavni božič
Primerjava voščil ministrice Tanje Fajon za katoliški in pravoslavni božič

Neprimerno, pričakovano ali le sramežljiva korektnost?

Mnogi zunanji ministrici in predsednici Socialnih demokratov zato očitajo neprimerno obnašanje, drugi z grenkobo izražajo mnenje, da je to pač pričakovano, saj so se tudi mnogi drugi vidni predstavniki oblasti na tak ali drugačen način izognili omenjanju božiča.

A v resnici je Tanja Fajon, sicer zelo sramežljivo, voščila vesel božič. V video voščilu na profilu Socialnih demokratov, ki je poobjavljeno tudi na njenem twitter profilu, nagovor zaznamovan z že znanimi trditvami  o letu, "ki je vrnilo občutek spoštovanja, prineslo več demokracije in vladavino prava" konča z besedami: "Vesele in mirne praznike, v letu 2023 pa vsem iz srca želim samo dobro. Vesel božič in srečno novo leto."

Bo neomenjanje božiča v Sloveniji postala norma?

Smo pa o tem, kako beseda "božič" počasi, a vztrajno izginja iz naših voščil, pa tudi reklam, že govorili s p. Brankom Cestnikom v eni izmed oddaj "Spoznanje več, predsodek manj". Preberite ali poslušajte tukaj.

 

 

 

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...