Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zunanja ministrica Tanja Fajon (foto: STA / Anže Malovrh)
Zunanja ministrica Tanja Fajon | (foto: STA / Anže Malovrh)

Katoličanom "čarobne praznike", pravoslavnim "vesel božič"?

Slovenija | 08.01.2023, 08:36 Rok Mihevc Robert Božič

Na družbenih omrežjih smo zasledili zanimivo primerjavo voščil zunanje ministrice Tanje Fajon. Prvo voščilo je objavila na božični večer, 24. decembra, drugega pa 7. januarja, ko praznujejo verniki pravoslavne veroizpovedi.

A medtem, ko je za slednje voščilo izbrala besede "vesel in miren božič", lahko v voščilu 24. decembra beremo le o želji po "lepih in čarobnih praznikih".

Primerjava voščil ministrice Tanje Fajon za katoliški in pravoslavni božič
Primerjava voščil ministrice Tanje Fajon za katoliški in pravoslavni božič

Neprimerno, pričakovano ali le sramežljiva korektnost?

Mnogi zunanji ministrici in predsednici Socialnih demokratov zato očitajo neprimerno obnašanje, drugi z grenkobo izražajo mnenje, da je to pač pričakovano, saj so se tudi mnogi drugi vidni predstavniki oblasti na tak ali drugačen način izognili omenjanju božiča.

A v resnici je Tanja Fajon, sicer zelo sramežljivo, voščila vesel božič. V video voščilu na profilu Socialnih demokratov, ki je poobjavljeno tudi na njenem twitter profilu, nagovor zaznamovan z že znanimi trditvami  o letu, "ki je vrnilo občutek spoštovanja, prineslo več demokracije in vladavino prava" konča z besedami: "Vesele in mirne praznike, v letu 2023 pa vsem iz srca želim samo dobro. Vesel božič in srečno novo leto."

Bo neomenjanje božiča v Sloveniji postala norma?

Smo pa o tem, kako beseda "božič" počasi, a vztrajno izginja iz naših voščil, pa tudi reklam, že govorili s p. Brankom Cestnikom v eni izmed oddaj "Spoznanje več, predsodek manj". Preberite ali poslušajte tukaj.

 

 

 

Slovenija