Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. (foto: StockSnap / Pixabay)
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. | (foto: StockSnap / Pixabay)

Si upaš na pot v puščavo?

Novice | 07.01.2023, 06:13 Marjana Debevec

V ponedeljek, 90 dni pred veliko nočjo, se bo začel program EXODUS 90 za moške, ki ga izvaja vedno več moških z vsega sveta. V Sloveniji pa že nekaj let omenjenemu programu sledi FIAT 90 za ženske.

Več kot 50.000 mož z vsega sveta se bo v ponedeljek znova odpravilo na pot skozi Exodus. Med njimi so samski, poročeni, duhovniki, škofi, kristjani in ne kristjani.

Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo
Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo © Exodus Slovenija

Ven iz cone udobja

V programu zahtevnih asketskih vaj in vsakodnevne molitve se možje zavestno postavijo izven cone udobja. Vse to usmeri njihovo življenje ne samo vase, ampak tudi ven k drugim.

»V samem središču je molitev. Od tega je potem vse odvisno: ali gre samo za shujševalno kuro, ali bildanje za mišice, ali je pa to neka pot v globino, v globlji odnos z Bogom,« je po lanskem prehojenem Exodusu za naš radio dejal Peter Perše.

Na pot se možje odpravijo skupaj in se med seboj podpirajo v manjših skupinah. »Eden od ključnih momentov je bratstvo. Vidim, da bi bilo brez tega še veliko težje. Osnovni nagib je pa čisto enostaven: malo bolj poglobiti odnos z mojim Očetom v nebesih.«

Mnogi povedo, da jim je Exodus 90 dal stopnjo svobode, ki je prej niso imeli.

Po vzoru omenjenega mednarodnega programa so slovenske žene na pobudo Špele Furman pred štirimi leti začele pot, ki jo prehodijo skupaj z Marijo. Zato so jo tudi poimenovale FIAT - Zgodi se.

FIAT 90
FIAT 90 © https://fiat90.si/

Slaviti Boga skozi dušo, skozi misli in skozi telo

»Z Marijo odhajamo na pot, ker želimo predati vse težke stvari, lepe stvari, veselje, rane... Vsaka ima veliko ciljev in vse želimo predati Mariji. To pa ne zato, ker bi vse naloge, ki bi jih morale izvršiti in so navedene na spletni strani, popolnoma že obvladale, ampak želimo priti do tja.«

V devetdesetih dneh bodo poskušale Bogu reči DA preko konkretnih navodil, ki so si jih izbrale.

»Molimo rožni venec. Navodila so zbrana v treh sklopih, kjer želimo slaviti Boga skozi dušo, skozi misli in skozi telo. Zelo pomemben del tega so skupine; osebe, s katerimi skupaj hodimo, spodbujamo druga drugo, molimo druga za drugo in skupaj zmagujemo,« je še pojasnila Furmanova.

Več informacij pa najdete na njihovi spletni strani.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...