Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. (foto: StockSnap / Pixabay)
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. | (foto: StockSnap / Pixabay)

Si upaš na pot v puščavo?

Novice | 07.01.2023, 06:13 Marjana Debevec

V ponedeljek, 90 dni pred veliko nočjo, se bo začel program EXODUS 90 za moške, ki ga izvaja vedno več moških z vsega sveta. V Sloveniji pa že nekaj let omenjenemu programu sledi FIAT 90 za ženske.

Več kot 50.000 mož z vsega sveta se bo v ponedeljek znova odpravilo na pot skozi Exodus. Med njimi so samski, poročeni, duhovniki, škofi, kristjani in ne kristjani.

Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo
Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo © Exodus Slovenija

Ven iz cone udobja

V programu zahtevnih asketskih vaj in vsakodnevne molitve se možje zavestno postavijo izven cone udobja. Vse to usmeri njihovo življenje ne samo vase, ampak tudi ven k drugim.

»V samem središču je molitev. Od tega je potem vse odvisno: ali gre samo za shujševalno kuro, ali bildanje za mišice, ali je pa to neka pot v globino, v globlji odnos z Bogom,« je po lanskem prehojenem Exodusu za naš radio dejal Peter Perše.

Na pot se možje odpravijo skupaj in se med seboj podpirajo v manjših skupinah. »Eden od ključnih momentov je bratstvo. Vidim, da bi bilo brez tega še veliko težje. Osnovni nagib je pa čisto enostaven: malo bolj poglobiti odnos z mojim Očetom v nebesih.«

Mnogi povedo, da jim je Exodus 90 dal stopnjo svobode, ki je prej niso imeli.

Po vzoru omenjenega mednarodnega programa so slovenske žene na pobudo Špele Furman pred štirimi leti začele pot, ki jo prehodijo skupaj z Marijo. Zato so jo tudi poimenovale FIAT - Zgodi se.

FIAT 90
FIAT 90 © https://fiat90.si/

Slaviti Boga skozi dušo, skozi misli in skozi telo

»Z Marijo odhajamo na pot, ker želimo predati vse težke stvari, lepe stvari, veselje, rane... Vsaka ima veliko ciljev in vse želimo predati Mariji. To pa ne zato, ker bi vse naloge, ki bi jih morale izvršiti in so navedene na spletni strani, popolnoma že obvladale, ampak želimo priti do tja.«

V devetdesetih dneh bodo poskušale Bogu reči DA preko konkretnih navodil, ki so si jih izbrale.

»Molimo rožni venec. Navodila so zbrana v treh sklopih, kjer želimo slaviti Boga skozi dušo, skozi misli in skozi telo. Zelo pomemben del tega so skupine; osebe, s katerimi skupaj hodimo, spodbujamo druga drugo, molimo druga za drugo in skupaj zmagujemo,« je še pojasnila Furmanova.

Več informacij pa najdete na njihovi spletni strani.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...