Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. (foto: StockSnap / Pixabay)
Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. | (foto: StockSnap / Pixabay)

Začenja se FIAT 90 – Izziv ali pot?

Duhovnost | 03.01.2021, 12:28 Robert Božič

»Letošnji FIAT 90 je zame izziv v hoji za Kristusom v vsakdanjih stvareh, v zaupanju, kot ga je živela Marija. V preprostosti zaupanja, ki ga je zmogla, ko je ves dan v iskanju prenočišča rojevala Kralja in ga na koncu rodila v štali,« pravi Špela Furman, začetnica in koordinatorica FIAT 90 v Sloveniji.

»Zame je izziv izpustiti iz rok »kontrolo« nad tem, kako mislim, da bi se morale stvari zgoditi. V času korone, ki ga živimo, še nikoli nisem toliko kuhala in toliko jedilnikov skupaj spravljala, kar je ogromen izziv. Potem sama organizacija šolanja otrok na daljavo, da bodo res osvojili potrebno znanje. Pa kako ohranjati mirno kri ob nenehnem bombardiranju medijev, kako je hudo,« pred letošnjim FIAT 90, ki se začenja jutri, 4. januarja, pravi Špela Furman.

Špela Furman
Špela Furman © Gašper Furman

In dodaja: »Res pri sebi čutim izziv, kako prepuščati in predajati vse v roke Bogu in se tega veseliti. Z Marijino držo, ki je Kralja s takim zaupanjem mirno šla roditi v štalo. Kar je popolnoma v nasprotju z logiko, a je v zaupanju, če ga zmoreš, veliko lažje.«

Kako je prišlo do odločitve za Fiat90?

Že takoj, ko je tri leta nazaj mož Gašper delal prvič EXODUS, sem si želela nekaj podobnega za ženske. Čutila sem, da za nas to ne more biti tako, kot imajo moški: Izhod iz Egipta, Izhod iz sužnosti ... Razumela sem, da me žene potrebujemo nekaj drugega. Iskanje je zorelo celo leto in ideja še bolj rasla.

Pred letom, ko so se iztekali zadnji dnevi, preden so moški začeli lanski EXODUS 90, sem na spletu našla informacije in gradivo, kako so na drugi strani luže, v ZDA, študentke in žene imele 90 dni poti z Marijo pred 100-to obletnico prikazovanja v Fatimi.

Poskusila sem z njimi stopiti v stik, pa mi žal ni nihče odgovoril. Ker pa mi je bila zadeva res všeč, in me je nagovarjala ter se mi je zdela pomembna za naše okolje, pa tudi ker se je mudilo, če smo hoteli ujeti 90 dni pred veliko nočjo, sem se pač odločila ta izziv poskusiti izpeljati in koordinirati v našem okolju.

Spomnim se, da je bil lani odziv precejšen? Na Iskreni.net so pisali o tem?

Res je. Čez tisti konec tedna sem na listi "mamasem" in prek svojih kontaktov v elektronski pošti stvari pojasnila in vprašala kolegice, če bi se še kakšna pridužila. Do ponedeljka se jih je prijavilo skoraj 80.
Potem sem še nekaj časa prevajala texte, vsebine smo oblikovale skupaj še z nekaterimi kolegicami. Prevzela sem tudi koordinacijo skupin, kar skušam tudi letos.

Cilj letošnjega "popotovanja"?

Cilj si zastavi vsaka zase. Vsaka je povabljena, da si ga konkretno zapiše, da listek v sveto pismo in ga nosi v srcu. Ker pridejo tudi težki trenutki, ko je res težko darovati svoj DA. Ko je težko reči ne tortici, FBju, filmu ... in takrat moraš vedeti, zakaj to počneš. Vsak dan moraš razumeti in dojeti razlog za upanje.

Kako vidiš pomen skupnosti, ki se na tak način letos že drugič ustvarja?

Skupnost 80-tih lansko leto, letos je trenutno prijavljenih 107, pa mi še pišejo, je vsekakor zelo močna. V sv. pismu je zapisano, da kjer sta dva zbrana v Njegovem imenu, je On med nami.

Nas je 100, in čutim moč te ljubezni, tega zaupanja. Hkrati pa je to tudi odgovornost, da sem dala besedo, da bom hodila po tej poti. Skupnost me drži gor, moja dvojica mi je steber ob katerega se lahko naslonim. Nikakor tega ne morem sama. In vem, da naša Slovenija, naša Cerkev to potrebuje.

Vsak dan čutim, da se bije boj na duhovni ravni in to dejstvo kar nekaj žena in mož vzame zares. Res je prišel trenutek in prostor, ko nas veliko čuti, da je to vse res. Zato tudi toliko odziva na EXODUS in FIAT.

Veliko se govori o »moški« duhovnosti? Je FIAT ženski način te duhovnosti?

FIAT čutim kot darilo, ki je prišlo do mene, kot nekaj, kar sem dolgo iskala in na koncu našla. Kako kot žena, mama, hoditi po poti vere. Pri tem so me spodbujala dejstva, o katerih smo se z nekaterimi ljudmi velikokrat pogovarjali: o slovenskem narodu, o vlogi žena, o izzivih krščanstva, o pomenu molitve...
K temu me je nagovarjal tudi občutek lastne nemoči ob osebnih »gorah«, ob izzivih na moji osebni poti, ki jih želim predati Bogu. Kako predati? Kako konkretno vsak dan hoditi za njim. Tako kot Marija.

FIAT 90
FIAT 90 © https://fiat90.si/

Pozdravljam veliko govora in razprav o moški duhovnosti. Zelo sem vesela, kako so razcvetele t.i. moške skupine. A sama na drugi strani zelo močno čutim, da moramo me ženske tudi narediti svoj del poti, da bodo moški lahko to, kar jim je Bog namenil. Da moramo tudi me najti ob njih svojo pravo pot, po kateri moramo me kot ženske hoditi. In si med sabo pomagamo.

Kako biti ženska, ob moškem? Da pomagam tudi sama sebi. Zelo močno me nagovarja Marijina drža in mi je v velik izziv. Ona je tista, od katere se lahko učim poslanstva žene.

FIAT 90 je torej oboje: izziv in pot. Predvsem pa zaupanje! Njemu!

Tako EXODUS 90, kot tudi FIAT 90 se v letošnjem letu začenjata jutri, v ponedeljek 4. januarja, devetdeset dni pred veliko nočjo. Več podrobnih informacij in kako se pridužiti pa najdete na spletnih straneh obeh akcij oziroma izzivov.

Duhovnost, Pozitiva
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...