Meta PotočnikMeta Potočnik
Adventni venec (foto: Izidor Šček)
Adventni venec | (foto: Izidor Šček)

Božični prazniki na Radiu Ognjišče

Radijski utrip | 23.12.2022, 11:51 Robert Božič

Čas adventa, čas priprave na Gospodov prihod se bo jutri prelil v čas praznovanja. Pred nami so božični prazniki in vabimo vas, da jih preživimo skupaj. Vse naše redne oddaje in posebej izbrana glasba v teh zadnjih dveh dneh adventa, bodo tako ali drugače odsevale prihajajoči sveti večer.

V našem programu letos posebej odmevajo adventne spodbude, ki jih lahko že ves advent spremljate tudi na naši Facebook strani.

Pripravljamo ubran in duhovno bogat program

»Naš sobotni program bo skušal biti prijazen sopotnik v urah pričakovanja. V jutranjem in dopoldanskem programu boste ob rednih rubrikah, oddajah in skrbno izbrani glasbi, slišali nekaj misli o božiču, ki so nam jih zaupali znani pevke in pevci, Matjaž Merljak bo povedal kaj pripravlja za večer in kako doma praznujejo božič, Jožeta Bartolja pa bomo vprašali, kaj o jaslicah, ki jih pripravlja v župnijski cerkvi, z družino pa doma,« pravi Jure Sešek.

Radijska igra v Sobotni iskrici

Sobotna iskrica, ki se bo začela ob devetih, bo prinesla radijsko igro Lučke Peterlin Susič. "Angelček miru", ki je pred leti zaživela v izvedbi Radijskega odra.

Mlademu dekletu se je zazdelo, da angeli niso dobro opravili naloge in jim ni uspelo podariti miru vsem ljudem. Spoznala bo, da je mir odločitev ljudi, sprejeti ga pa ni preprosta naloga. Z urednico Mavrice Melito Košir bomo kramljali o praznikih, prebrali zgodbo o nastanku Svete noči in povabili k blagoslovu domov.

Oddaja Za življenje z Martinom Golobom

»Ravno v našo praznino utrujenosti, ko človek hrepeni, da bi svoje srce napolnil z lučjo, ki jo prinaša Bog, ravno v to prihaja božič,« pa pravi župnik Martin Golob, s katerim se bo v sobotnem dopoldnevu ob 11.00, v oddaji Za Življenje pogovarjala Mateja Feltrin Novljan.

Sveti večer se bo začel ob 17.00

Sveti večer bomo na Radiju Ognjišče začeli z blagoslovom prostorov in prelomom iz adventa v božič, kar bodo naznanile tudi pesmi. Sledil bo otroški sveti večer in ob 18.30 najprej prenos otroške božičnice, nato pa bomo ob 19.00 iz frančiškanske cerkve v Ljubljani prenašali tudi otroško polnočnico.

Zgodba svete noči se v človeški obliki ponavlja skozi vse čase

»Sveti večer je najlepši večer v letu, najsvetlejši, najtoplejši,« pa pravi Matjaž Merljak, ki letos pripravlja sveto nočni program in ga predstavi: »Ta večer smo budni, ker pričakujemo rojstvo Jezusa, našega Odrešenika. Letos vas bomo na Radiu Ognjišče spremljali z izbrano glasbo, božično zgodbo Alojza Rebule in pesmimi blaženega Alojzija Grozdeta, v kraje Jezusovega rojstva pa bomo potovali s p. Petrom Lavrihom. Osrednje mesto v programu letošnjega svetega večera bodo imele najlepše, slovenske in tuje božične melodije, ki opevajo Odrešenika ter pojejo slavo novorojenemu Detetu.« Več o svetonočnem programu lahko preberete v posebnem članku.

Polnočnico bomo prenašali iz župnijske cerkve na Tromostovju v Ljubljani. Glasbo in izbrane misli pa bo prineslo tudi nadaljevanje svete noči vse do božičnega jutra.

Božična nedelja

Praznična bo seveda tudi nedelja. Na božični dan nas bo nagovoril novomeški škof Andrej Saje, sveto mašo pa bomo ob 10.00 prenašali iz frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani. V prazničnem dnevu boste slišali tudi voščila ostalih slovenskih škofov.

Oddajo Moja zgodba, ki bo na sporedu na božič ob 20.00, bomo posvetili primorskim Slovencem, ki so bili med obema svetovnima vojnama in med 2. svetovno vojno vpoklicani in mobilizirani v italijanske oborožene sile. Prisluhnili bomo utrinkom iz doživljanja Svetega večera in Božiča na bojiščih in v vojnem ujetništvu tako rekoč po vsem svetu. Prisluhnili bomo spominom Virgilija Tavčarja, Franca Pračka, Dušana Kozma in Bojana Bizjaka.

Zanimivo božično zgodbo pa bo ob 21.00 prinesla tudi oddaja Vstani in hodi, v kateri bo naš gost Zmago Šalamun.

Štefanovo in Dan samostojnosti Slovenije

Tudi za našo Domovino praznični ponedeljek bomo na naših valovih slovesno obeležili. Sveto mašo bomo prenašali ob 10.00, ko bomo povezani z občestvom zbranim v župnijski cerkvi sv. Marka v Kopru. Ob 11.00 bo tokrat izjemoma sledila Kmetijska oddaja, v kateri bo govora o vključitvi v kontrolo ekološke pridelave, praznično popoldne pa bo minevalo tudi z glasbenimi voščili.

Ob 17.00 bo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj naš gost mag. Branko Cestnik, zvečer ob 19.00 pa vabljeni, da prisluhnete pogovoru z dr. Jožetom Plutom.

Želimo vam blagoslovljene božične praznike

Radijske sodelavke in sodelavci vsem voščimo blagoslovljen Božič, obilo miru in zdravja. Naj nas vse nagovori krhkost in nemoč Deteta in preplavi njegova neizmerna ljubezen, da bomo v ta naš svet lahko prinašali dobroto.

Radijski utrip
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...