Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Robi Novak (foto: Rok Mihevc)
Robi Novak | (foto: Rok Mihevc)

Najglasnejši aplavz za harmoniko

Radijski utrip | 07.12.2022, 06:00 Maja Morela Rok Mihevc

Na Gala koncertu Radia Ognjišče dajemo pozornost tudi naši narodnozabavni glasbi, še posebej mojstrskim stvaritvam Slavka in Vilka Avsenika. Orkestru Slovenske vojske se je s harmoniko pridružil Robi Novak, ki je že od mladih let zaljubljen v klavirsko harmoniko, medtem ko njegov oče igra diatonično harmoniko.

Je član ansambla Mladi korenjaki, snema za znane avtorje v drugih zvrsteh glasbe, s svojo glasbeno šolo pa je uspešen na raznih mednarodnih tekmovanjih. Glasbeniki so nam zaigrali venček Avsenikovih melodij - Od vasi do vasi, Slovenija in Proti jutru.


Kdaj ste se navdušili nad igranjem harmonike?

Že kot otrok. Pri 7 letih sem začel z diatonično harmoniko, potem pa od 9 leta naprej redno vadim in se udejstvujem tudi takšnih koncertov kot je ta.

Pa kdaj zapoje tudi frajtonarica ali prisegate samo na klavirsko?

Primem še vedno, ker tudi poučujem obe. Sem pa vsekakor bolj nagnjen k klavirski.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc


Kaj najraje zaigrate na njo?

To pa je težko vprašanje. V bistvu to, kar imajo ljudje radi in tudi kdaj kaj za mojo dušo. To so pa kakšne ne ravno narodno zabavne, kakšno klasiko, swing, to imam za sebe.

© Rok Mihevc


Kakšna je vaša osebna zbirka, koliko harmonik šteje?

Za sebe imam 3 diatonične in 5 klavirskih. Najbolj mi je ljuba prva, ki jo imam tudi doma in ima posebno zgodbo, zato nikoli ne bo šla v prodajo. Ker sem z njo začel in mi veliko pomeni. Prve ne pozabiš nikoli.

© Rok Mihevc


Kaj s svojim igranjem in ustvarjanje želite dati poslušalcem?

Vedno pravim, ko igraš, igraj s srcem in to se želim čim bolj držati. Upam, da so ljudje to začutili.

Radijski utrip
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...

O avtorju