Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Robi Novak (foto: Rok Mihevc)
Robi Novak | (foto: Rok Mihevc)

Najglasnejši aplavz za harmoniko

Radijski utrip | 07.12.2022, 06:00 Maja Morela Rok Mihevc

Na Gala koncertu Radia Ognjišče dajemo pozornost tudi naši narodnozabavni glasbi, še posebej mojstrskim stvaritvam Slavka in Vilka Avsenika. Orkestru Slovenske vojske se je s harmoniko pridružil Robi Novak, ki je že od mladih let zaljubljen v klavirsko harmoniko, medtem ko njegov oče igra diatonično harmoniko.

Je član ansambla Mladi korenjaki, snema za znane avtorje v drugih zvrsteh glasbe, s svojo glasbeno šolo pa je uspešen na raznih mednarodnih tekmovanjih. Glasbeniki so nam zaigrali venček Avsenikovih melodij - Od vasi do vasi, Slovenija in Proti jutru.


Kdaj ste se navdušili nad igranjem harmonike?

Že kot otrok. Pri 7 letih sem začel z diatonično harmoniko, potem pa od 9 leta naprej redno vadim in se udejstvujem tudi takšnih koncertov kot je ta.

Pa kdaj zapoje tudi frajtonarica ali prisegate samo na klavirsko?

Primem še vedno, ker tudi poučujem obe. Sem pa vsekakor bolj nagnjen k klavirski.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc


Kaj najraje zaigrate na njo?

To pa je težko vprašanje. V bistvu to, kar imajo ljudje radi in tudi kdaj kaj za mojo dušo. To so pa kakšne ne ravno narodno zabavne, kakšno klasiko, swing, to imam za sebe.

© Rok Mihevc


Kakšna je vaša osebna zbirka, koliko harmonik šteje?

Za sebe imam 3 diatonične in 5 klavirskih. Najbolj mi je ljuba prva, ki jo imam tudi doma in ima posebno zgodbo, zato nikoli ne bo šla v prodajo. Ker sem z njo začel in mi veliko pomeni. Prve ne pozabiš nikoli.

© Rok Mihevc


Kaj s svojim igranjem in ustvarjanje želite dati poslušalcem?

Vedno pravim, ko igraš, igraj s srcem in to se želim čim bolj držati. Upam, da so ljudje to začutili.

Radijski utrip
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju