Petra StoparPetra Stopar
Irena Vrčkovnik (foto: Rok Mihevc)
Irena Vrčkovnik | (foto: Rok Mihevc)

Gala koncert je kot njen otrok

Radijski utrip | 05.12.2022, 09:20 Maja Morela Rok Mihevc

Pod žaromete odra Gallusove dvorane je stopila tudi Irena Vrčkovnik, ki že več kot 30 let s petjem in muziciranjem razveseljuje poslušalke in poslušalce na velikih in manjših odrih ter v radijskih in televizijskih oddajah. Del njenega poslanstva je tudi šolanje mladih pevk in pevcev. Irena svoje življenje povzema z besedami: "Sanje najdejo pot do večnosti. Spoznaš, da je življenje lepše, kot se zdi."

Ob spremljavi Orkestra slovenske vojske, pod vodstvom Mitje Dragoliča, nam je Irena Vrčkovnik zapela venček svojih priljubljenih pesmi. Proti koncu venčka se ji je pridružil še Gregor Ravnik.

Vedno se radi odzovete na vabilo Radia Ognjišče, nekaj let že sodelujemo, kaj vam pomeni sodelovati na Gala koncertu?

Ta koncert imam kot enega svojega otročka. Ko se je radio rodilo, sem začela z njim sodelovati. Vsako leto praznujem njegov rojstni dan. Danes bomo že kar fajn praznovali in upihnili 28 svečk. Sem res počaščena, da sem lahko toliko časa ob praznovanju rojstnega dneva Radia Ognjišče.

Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik © Rok Mihevc

Kako se ta praznovanja razlikujejo, oz. kako ohranjajo ta žar?

Ne vidim velike razlike, toliko kot je bilo energije in pripravljenosti na začetku, ju je še vedno. Franci Trstenjak je vedno prvi, ki me pokliče, točno vem, da bo vse »štimalo«. Glasbeniki so tukaj vedno z veseljem, razumemo se, vidim tudi glasbene kolegice. Prvič sem pela tudi z Ravnikarjem, obožujem njegovo petje. Mi je v čast, da to doživljam in vsakič je kaj drugače, da kaj novega vidim in zvem.«

Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik © Rok Mihevc

Nocoj ste zapeli v duetu, kako se je porodila ideja, da z Gregorjem Ravnikom zapojeta skupaj?

Midva sva se srečala pred leti in ko sem slišala njega peti, sem mu rekla, da bi z njim rada enkrat zapela. In ker je on tako prijazen fant, je rekel da z veseljem. V tem venčku je tudi pesem Domače ognjišče, ki smo jo v originalu zapeli Oto Pestner, Dunja Spruk in jaz pred skoraj 30 leti. Ker je v venčku tudi ta pesem, sem rekla, da bi bilo škoda, da bi sama to zapela na koncu. Zato sem hvaležna, da sem zapela z Gregorjem.

Irena Vrčkovnik in Gregor Ravnik
Irena Vrčkovnik in Gregor Ravnik © Rok Mihevc

Irena Vrčkovnik in Gregor Ravnik
Irena Vrčkovnik in Gregor Ravnik © Rok Mihevc

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.