Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predstavitev papežeeve poslanice ob svetovnem dnevu miru z naslovom Nihče se ne more rešiti sam. (foto: STA / Nebojiša Tejić)
Predstavitev papežeeve poslanice ob svetovnem dnevu miru z naslovom Nihče se ne more rešiti sam. | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Da bi kot rokodelci miru gradili dobro leto, ki je pred nami

Papež in Sveti sedež | 28.12.2022, 15:28 Tone Gorjup

Papeževa poslanica za svetovni dan miru nosi tokrat naslov Nihče se ne more rešiti sam. Papež Frančišek je izhajal iz pandemije, ki nas je vse prizadela in pokazala, da potrebujemo drug drugega. Tudi za iskanje poti do miru je potrebno sodelovanje vseh. Poslanico je predstavil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki jo je tudi prevedel.

Na voljo slovenski prevod poslanice

V Vatikanu so poslanico, ki ima podnaslov »Izhajati iz covida-19, da bomo skupaj zasnovali poti miru«, predstavili 16. decembra. Zdaj je na voljo tudi slovenski prevod poslanice. Na predstavitvi, ki je potekala v obliki pogovora, se je nadškofu Zoretu pridružil urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič. Z njima se je pogovarjala Manica Ferenc, ki jo je po poročanju Družine naprej zanimalo, kaj nam ob koncu turbulentnega časa sporoča papež Frančišek.

Vojne se končajo in to za pogajalsko mizo. Modro je, da se za to mizo usedemo čim prej.

Urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič, vodja galerije Družina Manica Ferenc in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
Urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič, vodja galerije Družina Manica Ferenc in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. © STA / Nebojiša Tejić

Da bi se čimprej usedli za pogajalsko mizo

Po besedah nadškofa Zoreta se papež v poslanici najprej ozre v turbulentno leto, ki je za nami. A ne ostane pri analizi, ampak iz preteklosti potegne spodbude, da se odločimo za konkretne korake, po katerem bomo živeli v prihodnjem letu in letih, ki mu bodo sledila. Iz letošnjega in dveh prejšnjih let smo se naučili, da je največji zaklad je človeško bratstvo. V času pandemije so se zmanjšale potrošniške zahteve, okrepil se je čut za solidarnost in sočutje. Pokazalo se je, da smo ljudje sposobni junaških dejanj v medsebojni pomoči. Papež se zatem dotakne vojne v Ukrajini in vseh drugih vojn, ki so poraz človeštva. Vojne se končajo in to za pogajalsko mizo. Modro je, da se za to mizo usedemo čim prej, meni papež. Kdaj bo to, je odvisne od naše skupne pripravljenosti za delati za mir. Zato povabilo papeža vsem, da bi kot rokodelci miru gradili dobro leto, ki je pred nami.

Celotno poslanico ob svetovnem dnevu miru lahko preberete tukaj.

Papež in Sveti sedež, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...