Rok MihevcRok Mihevc
Poslanec NSi Jožef Horvat  (foto: STA)
Poslanec NSi Jožef Horvat | (foto: STA)

»Vlada je predolgo na medenih tednih«

Novice | 10.12.2022, 10:21 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Podjetja so po ocenah NSi pred zlomom, številni napovedujejo zmanjšanje proizvodnje in odpuščanje delavcev. "Pred nami je zahtevno obdobje, vlada pa na zahtevne izzive ne ponuja nikakršnih odgovorov," je dejal Jožef Horvat in podal nekaj njihovih predlogov.

Med podjetniki vre

Ključno področje je po njegovem zagotovitev stabilnih in konkurenčnih cen električne energije za gospodarstvo. Vlada jih ni zagotovila, medtem ko številne evropske vlade dokazujejo, da se to da, je povedal Horvat in dodal, da je predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize veliko razočaranje. Veliko zaskrbljenost in nezadovoljstvo po njegovih besedah izražajo tudi reprezentativne gospodarske organizacije. "Na terenu pa med podjetniki vre, nezadovoljstvo med podjetniki je izjemno veliko."

Subvencije zaradi birokracije težko dostopne

Po izračunih NSi po tem predlogu zakona podjetja kljub pomoči ne bodo prišla na ceno manj kot 300 evrov za megavatno uro za elektriko. Poleg tega bodo prvi znesek povračil dobila še konec marca 2023. "Bojimo se, da takrat nekaterih podjetij ne bo več," je dejal. "Naša generalna kritika pristopa je, da vlada uvaja subvencije za vsa podjetja, te pa so zaradi birokratskih in administrativnih zahtev izjemno težko dostopne," je povedal Horvat. Ob tem je navedel, da nihče v Sloveniji iz nabora energetsko intenzivnih podjetij ne bo dobil pomoči, kot je predvidena v zakonu.

Naša generalna kritika pristopa je, da vlada uvaja subvencije za vsa podjetja, te pa so zaradi birokratskih in administrativnih zahtev izjemno težko dostopne.

Nesmiselna omejitev delovnika na tedenski ravni

Kritičen je bil do predloga glede čakanja na delo, saj mora podjetje polovico zneska, ki ga dobi, v 30 mesecih nameniti za zeleni prehod. "To je norost, podjetja bodo delavce preprosto odpuščala," je ocenil. Pri skrajšanem delovnem času se jim zdi omejitev delovnika na tedenski ravni na pet in do 20 ur na teden nesmiselna. To bi moralo biti po njegovih besedah določeno na mesečni ravni. "Privarčujemo lahko samo, če lahko ustavimo proizvodnjo za recimo 14 dni, ne pa za štiri ure na dan ali en dan v tednu," je orisal.

Prepočasi in nezadostno

Glede plina je vlada po Horvatovih besedah zaspala: "Ukrepa prepočasi in nezadostno." V NSi predlagajo regulacijo cene za enostavno pomoč malim in srednjim podjetjem na višini 200 evrov za megavatno uro. Vlada mora distributerjem energije, elektrike in plina kriti razliko med regulirano ceno in ceno, po kateri so jo dobavitelji kupili. Kot je opozoril, imamo regulacijo cene plina za gospodinjstva, nekatere javne zavode in male poslovne odjemalce, a zgodilo se bo, da dobavitelji ponudb ne bodo oddali. "To se dogaja na Madžarskem in pri nas na področju javnih zavodov. Približno 86 slovenskih bolnišnic ne dobi ponudbe za električno energijo in bojimo se, da energentov preprosto ne bo," je povedal Horvat.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...