Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski škofje z gosti iz tujine (foto: Rok Mihevc)
Slovenski škofje z gosti iz tujine | (foto: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji želi delati boljše in se učiti od drugih

Cerkev na Slovenskem | 29.11.2022, 15:20 s. Meta Potočnik

Slovenski škofje so z današnjo tiskovno konferenco sklenili dvodnevno zasedanje, na katerega so povabili tudi nekaj škofov sosednjih držav in tajnika papeške komisije za zaščito mladoletnih p. Andrewa Smalla. Osrednja tema zasedanja je bila zaščita otrok, mladih in ranljivih odraslih v Cerkvi. Obravnavali pa so še nekatera druga vprašanja.

Škofje pričakujejo dostojen pokop

Po besedah škofa Andreja Sajeta so včeraj najprej obravnavali teme povezane s sinodo. Določili so delegacijo, ki bo Slovenijo zastopala na kontinentalnem februarskem zasedanju v Pragi. V njej bosta škofa Peter Štumpf in Maksimilijan Matjaž skupaj z nekaterimi laiki. Dotaknili so se tudi vprašanja pokopa pobitih in izkopanih žrtev pri Macesnovi gorici v Kočevskem Rogu: »Od državnih organov pričakujemo, da se temu vprašanju dostojanstveno posveti. Ker sta nova predsednica države in predsednik vlade dejala, da želita biti predsednika vseh, želimo, da skupaj dosežemo primeren način in dostojno mesto pokopa.«

Ker sta nova predsednica države in predsednik vlade dejala, da želita biti predsednika vseh, želimo, da skupaj dosežemo primeren način in dostojno mesto pokopa.

"Dobra novica je, da Cerkev v Sloveniji želi sprejeti pomoč."

Kot rečeno, je bila njihova glavna nit pogovora zaščita mladoletnih pred spolnimi zlorabami v Cerkvi. P. Small je poudaril, da je tukaj zato, ker želi Cerkev v Sloveniji storiti več: "Dobra novica je, da Cerkev v Sloveniji želi sprejeti pomoč. Da se je pripravljena učiti od izkušenj, ki jih imajo v drugih državah. Da spoznajo dobre prakse, ki delujejo in jih lahko uporabite tudi tukaj. Nobeden ne more rešiti vseh težav sam. Slovenska škofovska konferenca želi stvari delati boljše, se čutiti in sprejeti pomoč od tistih, ki že prehodili to pot.«

Dobra novica je, da Cerkev v Sloveniji želi sprejeti pomoč. Da se je pripravljena učiti od izkušenj, ki jih imajo v drugih državah.

Nacionalna komisija za obravnavo zlorab

Pred škofi je tudi ustanovitev nacionalne komisije za obravnavo storilcev spolnih zlorab: »K temu nas zavezujejo dokumenti papeža Frančiška. Računamo, da jo bomo ustanovili prihodnje leto. Iščemo pa še najboljše načine sestave in se bomo o tem tudi še posvetovali,« je še povedal škof Andrej Saje in napovedal tudi praznovanje 30-letnice SŠK naslednje leto.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...