Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev v Berlinu (foto: Pixabay)
Cerkev v Berlinu | (foto: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Novice | 21.11.2022, 19:18 Marjana Debevec

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v teh treh letih razširile še na druga področja. Razmere so se zaostrile ob obisku 60 nemških škofov v Rimu ad limina. Kaj zahtevajo?

Očitno so bili pogovori 62 nemških škofov z vodji vatikanskih uradov sredi novembra zahtevni in vsaj za nemško stran niso prinesli zadovoljivih odgovorov. Vprašanja so tako pereča, da so se voditelji pomembnejših vatikanskih uradov ob sklepu obiska nemških škofov še enkrat nenapovedano srečali z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. Na mizi je bil celo predlog moratorija na sinodalni proces v Nemčiji, ki pa na koncu ni bil sprejet.

Predsednik nemške škofovske konference škof Georg Bätzing je novinarjem zatrdil, da ostajajo katoličani, vendar hočejo to biti na drugačen način. Vztraja tudi, da bodo nadaljevali začrtano pot in da od Vatikana pričakujejo odgovore. Novinarjem je dejal, da se domov vrača zadovoljen, ker so uspeli povedati, da ne želijo razkola v Cerkvi, obenem pa je zaskrbljen, ker Vatikan ostaja zadržan do njihovih zahtev. Za kaj pravzaprav gre?

Papeževo opozorilo: Ne zanašajte se le na svoj razum in moči

Sinodalni postopek se je v Cerkvi v Nemčiji začel leta 2018, ko so bili razkriti večji škandali spolnih zlorab. Vendar pa so se obravnavane tematike močno razširile, predvsem na področje vloge ženske v Cerkvi in istospolnih parov. Sveti sedež je vse od začetka opozarjal na neprimernost metode poteka sinode in na nekatera stališča, ki so se uveljavila.

Sledilo je pismo papeža Frančiška, ki je leta 2019 nemškim katoličanom zatrdil, da je vsaka cerkvena skupnost, ki se je v iskanju rešitve na določene probleme zanašala le na svoje moči, metode in razum, na koncu še pomnožila zlo, ki ga je hotela premagati. Spomnil jih je na središčno mesto Svetega Duha. Opozoril je tudi na pešanje vere, skupaj z vsem, kar to prinaša ne le na duhovni, ampak tudi na družbeni in kulturni ravni. Po mnenju svetega očeta za vsa ta vprašanja ne obstajajo preproste in hitre rešitve.

Katoliška ali protestantska cerkev?

Zatem so se z vodstvom nemške škofovske konference večkrat sestali voditelji vatikanskih uradov. Nazadnje je julija letos Sveti sedež Cerkvi v Nemčiji priporočil, naj ne ustanavlja novih uradnih struktur ali spreminja nauka, dokler ne bo dosežen kakršenkoli dogovor na ravni vesoljne Cerkve. Papež Frančišek je na srečanju z novinarji, ko se je vračal iz Bahrajna, nemško Cerkev celo opozoril pred tem, da bi postala protestantska.

Ženske v Nemčiji: Če ne moremo biti duhovnice, to ni več naša Cerkev

Na novembrskem srečanju s škofi pa jim je dejal, da sta pri iskanju rešitev potrebna pogum in potrpežljivost. Prav slednjega pa zmanjkuje ženskam v Nemčiji, ki zahtevajo jasen odgovor, kakšna naj bo njihova vloga v Cerkvi. Medtem ko je stališče Svetega sedeža jasno, da ženske ne morejo prejeti duhovniškega posvečenja, pa nekatere med njimi odgovarjajo, da potem to ni več njihova Cerkev.

Nemški škofje: Blagoslovljali bomo istospolne pare; Vatikan odločen NE

Kar zadeva blagoslovljanje zvez istospolnih parov, je škof Bätzing jasen, da jih bodo podeljevali še naprej, čeprav so vsi zadnji papeži to jasno prepovedali.

Tudi Kongregacija za nauk vere je lani znova potrdila, da zveze, tudi trajne, »ki vključujejo spolno prakso izven zakonske zveze« – to je izven »neločljive zveze med moškim in žensko«, ki je odprta za posredovanje življenja« – niso v skladu z »Božjimi načrti«, čeprav so v omenjenih odnosih prisotni »pozitivni elementi«. Gre za razmišljanje, ki ne zadeva le istospolnih parov, ampak vse zveze, ki vključujejo spolno prakso izven zakonske zveze.

Obenem pa je brez vsakega dvoma mogoče podeliti blagoslov istospolno usmerjanim posameznim osebam, ki izrazijo pripravljenost, da bodo v zvestobi živele v skladu z načrti, ki jih je razodel Bog. Kot rečeno, pa ni dovoljena nobena oblika blagoslova, ki bi težila k priznavanju njihovih zvez,« so še zapisali v omenjeni kongregaciji.

Papež: Vrnite se k vernosti starih staršev

Spomnimo, da je papež nemške katoličane, verjetno ne brez razloga, povabil, naj se vrnejo k vernosti in pobožnosti starih staršev. Lahko se namreč zgodi, da izgubimo čut svetega vernega božjega ljudstva in zapademo v etične razprave. Korenina vere je evangelij, srečanje z živim Jezusom Kristusom.

Od tu izhaja apostolski pogum, od tu gremo lahko pomagat ljudem tudi na moralno obrobje, je dejal sveti oče. Vedno pa moramo izhajati iz osebnega srečanja z Jezusom Kristusom. »Če ne bo srečanja z Jezusom Kristusom, bo prišlo do etike, preoblečene v krščanstvo,« je še zatrdil Frančišek.

Verjetno ni odveč spomniti, da spovednice v Nemčiji že desetletja več ali manj samevajo, mlajše generacije pa molitve rožnega venca skoraj ne poznajo več.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...