Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Volilna skrinjica (foto: STA)
Volilna skrinjica | (foto: STA)

Opazen porast neodvisnih županskih kandidatov

Slovenija | 18.11.2022, 13:05 Manca Hribar

Referendumska kampanja je v polnem zamahu, lokalna pa se končuje. Ob polnoči namreč nastopi volilni molk, ki bo trajal do nedelje. Državljani bomo na voliščih lahko že drugo nedeljo zapored izrazili svojo voljo in odločali o tem, kdo so tisti, ki bodo naslednja štiri leta krojil našo občinsko politiko.

Volilno pester november

Za komentar kampanje lokalnih volitev smo prosili predsednika Slovenske ljudske stranke Marka Balažica. Ocenjuje jo kot dostojno in korektno, a ob tem opozarja, da je bila umeščena v volilno pester november. »Se bojim, da zato mogoče določene ideje, določeni programi za občine niso prišli tako do izraza, kot bi morali. Vendarle pa je občinska raven oziroma lokalna raven tista, ki je najbližje ljudem in kjer se ljudje lahko najbolj izrazijo.«

Neodvisni kandidati in novi obrazi

Poudarja, da imajo lokalne volitve svoje posebnosti. Politična dinamika sklepanja koalicij in iskanja poti, kako biti uspešen v občini, se popolnoma razlikuje od tiste na državni ravni. Volivci so zato običajno bolj motivirani za odhod na volišča kot v primeru državnozborskih volitev. Letos je opazen porast neodvisnih kandidatov, zato se postavlja vprašanje.

Marko Balažic
Marko Balažic © ARO

Je strankarska podpora kandidatu njegova prednost ali morda slabost?

Balažic odgovarja: »Jaz vseeno mislim, da je to vendarle prednost. Drži pa tudi to opažanje, da v Sloveniji, sploh v zadnjih letih, nekako izginja zaupanje v politiko. Ampak se ne morem otresti občutka, kot da bi šlo za nek načrten proces, kjer se vse, kar je političnega nekako odpravlja na neko raven, ki pa temu ni pravična.« Že v primeru predsedniške funkcije smo namreč lahko videli, kako pomembna so vendarle tudi politična znanja in občutek.

Lokalna raven je tista, ki je najbližje ljudem in kjer se ljudje lahko najbolj izrazijo.

Kakšni izzivi čakajo novoizvoljene?

Balažic poudarja, da se ti se od občine do občine seveda razlikujejo, a skupen vsem ostaja en ključen izziv. »Zagotovo govorimo tukaj o inflaciji ter posledično draginji. Visoki stroški ogrevanja, tudi implementacija trajnosti, o kateri v zadnjem času zelo veliko govorimo. Mislim, da mimo tega enostavno ne bo šlo. Verjetno bodo morali izvoljeni kandidati dajati največ poudarka ravno tem energetskim vprašanjem. Kako zagotoviti, da bodo ljudje po eni strani lahko ostali na toplem, po drugi strani pa zaradi tega ne bodo ogroženi ključni finančni tokovi občine ali pa ključni finančni tokovi pri ljudeh osebno?«

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.