Ravno maslo mesim
Slovenija | 16.11.2022, 13:40 Nataša Ličen
V tednu, ko obeležujemo Dan slovenske hrane in pripravljamo tradicionalni slovenski zajtrk, letos s poudarkom na mleku in mlečnih proizvodih, smo poklicali na kmetijo blizu Domžal, lučaj stran od osrednjega vozlišča naše domovine, kjer vsak dan lahko dobimo domače, pristno slovensko mleko in predelane mlečne izdelke, ter na idrijski konec, v planine, kjer pridelajo odličen domač, zorjen trdi sir.
Jejmo dobro, domače in lokalno.
Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik
Osrednja tema je letos mleko in mlečni izdelki, s sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«
Doživetje zajtrka naj bi, posebej v petek, 18. novembra, v vrtcih in šolah ter ostalih zavodih, nadgradili z izobraževanji otrok in mladih o pomenu lokalne hrane in zdravega načina prehranjevanja. Na ta dan za zajtrk strežemo tradicionalna živila, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Projekt spodbuja, da posežemo po lokalnih živilih skozi vse leto in jih kupujemo tudi na najbližji kmetiji ali zadrugi.
Imamo mleko
Tanja Oražem iz kmetije Pr' Pažbar iz Krtine, Dob pri Domžalah: »To imamo, mleka imamo veliko in pred leti se je pokazala potreba, ker doma pojemo zelo veliko mleka in njegovih proizvodov, da razvijemo izdelke, produkte najprej zase, za naše otroke, potem pa smo jih ponudili v preizkus še sorodnikom, širši družini, prijateljem in se na koncu odločili, ker so jim bili všeč, da jih damo na trg.«
Začelo se je od ust do ust
»Kar smo dali od sebe so ljudje pohvalili. Začeli so prihajati v želji po naših izdelkih, pozneje smo posegli tudi po družabnih omrežij, toda še vedno je največja reklama zadovoljni kupec.«
»Ponudbo prilagajamo. Poleti bolj sveži okusi, pozimi pa več s cimetom in podobno. Recepti nastajajo sproti. Ko ostane recimo nekaj skute, jo je treba čim prej porabiti, in takrat se razvijejo najboljši.«
»Skuta je osnovni izdelek iz mleka, iz katere se lahko razvije ogromno stvari, od namazov, nadevov, cmokov, njokov. Jogurtom dodamo različno sadje, čokolado ..., lahko je tekoči ali čvrsti.«
Gre na boljše. Ljudje znajo ceniti domače izdelke, vse kar se na kmetiji lahko pridela.
Zavest podpreti lokalno
»Je boljša, kot včasih. Morda je to tudi posledica korone, saj smo v času zaprtja, med korono, kmetije na široko odprle vrata in lažje je bilo priti k nam na dvorišče kot v trgovske centre. Zavest o pomenu domačega, lokalne hrane, se izboljšuje. Gre na boljše. Upam, da bo ostala. Ljudje znajo ceniti domače izdelke, vse kar se na kmetiji lahko pridela.«
Sirar Jure Vončina
»Pogovarjamo se ravno v času, ko sem zunaj, zraven sirarne, v kurilnici, ki je tudi pomemben pomožen objekt, saj zagotavlja toploto sirarni. Doma smo v Idrijskih Krnicah, na planoti približno devetsto metrov nad morjem, ki je posejana s kmetijami in kjer je lepa narava.«
Sirarna na višini 900 metrov nad morjem v neokrnjeni naravi
»Pred trinajstimi leti smo na naši kmetiji pridelali le mleko, potem pa je bil interes, da se poizkusi tudi s sirastvom. V vseh hišah okrog nas so toliko let nazaj sirarili oziroma sirili.«
Začelo se je v trideset litrskem loncu, kar na domačem štedilniku
»Z ženo sva poizkušala, najprej v svoji hiši, potem pa je to preraslo in danes imamo večjo sirarno na višini devetsto metrov nad morjem. To je višina tudi drugih planinskih siraren na tolminskem, tako da imamo tudi za krave dobro prehrano.
Sir kot protokolarno darilo
Na leto pridelamo do petnajst ton trdega, zorjenega sira, zraven pa še jogurte in skuto. Največ se naših izdelkov poje v lokalnem okolju, na severu Primorske, nekaj pa gre ven, tudi kot protokolarna darila.«