Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na letalu v pogovoru z novinarji (foto: Vatican News)
Papež na letalu v pogovoru z novinarji | (foto: Vatican News)

Papež: Bog ni ženske ustvaril moškemu v zabavo

Novice | 08.11.2022, 08:10 Marjana Debevec

Tematiki pogovora papeža Frančiška z novinarji na letalu v nedeljo popoldne sta bili tudi vprašanje pravice žensk in prikrivanje spolnih zlorab. Ženske se danes uporabi in zavrže, ali se jih pretirano ščiti, je dejal sveti oče. Morali pa bi enakopravno obravnavati moške in ženske. Kar zadeva zlorabe, pa je opozoril na njihovo prikrivanje v celotni družbi.

Bog ni ustvaril ženske moškemu v zabavo, je dejal papež. Spomnil je na za takrat revolucionarne besede sv. Pavla, ki je možem zapovedal, naj žene ljubijo kot svoje lastno telo. To je osnova za enakopravnost med spoloma. Ženske imajo drugačen pogled, ki ni manj vreden, ampak se z moškim dopolnjuje, je dejal sveti oče. Nekoč se je pogovarjal z neko političarko, ki je imela več otrok. Vprašal jo je, kako je uspela rešiti neko zapleteno politično okoliščino. Preprosto mu je odgovorila: Tako kot to storimo mame. »Ženska ima za rešitev problema svojo pot, ki ni enaka poti moškega. Obe poti morata delovati skupaj: ženske tako kot moški delajo za skupno dobro, vendar s tisto intuicijo, ki jo imajo ženske

Ženske potrebujemo

Povedal je tudi, da se v Vatikanu stvari vedno spremenijo na bolje, ko pridejo zraven ženske, saj prinašajo nekaj svojstvenega. »Ni jim treba postati kot moški. Ne, so ženske in mi jih potrebujemo. Družba, ki ženske izbriše iz javnega življenja, je družba, ki sama sebe siromaši.« Po papeževih besedah se ne borimo le za pravice žensk, ampak ženske potrebujemo v družbi, da nam bodo pomagale k spremembam.

Prikrivanje zlorab v družinah in družbi

Na novinarjevo vprašanje glede prikrivanja spolnih zlorab francoskega škofa, ki je zločine izvedel, ko je bil še duhovnik v 90. letih, pa je papež opozoril na kulturo prikrivanja teh zločinov. Večina se jih namreč zgodi v družinah in nikoli ne pridejo v javnost. V Cerkvi se je ta grda navada prikrivanja začela spreminjati s prvimi razkritji v Bostonu. »Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo

Statistike kažejo, da je v Cerkvi teh primerov veliko manj, vendar pa bi bil že en sam duhovnik, ki zlorabi otroke preveč, je poudaril Frančišek. Duhovnik naj bi namreč ljudem pomagal, da se razvijajo, s takšnim ravnanjem pa jih uniči. Zato se nikoli ne smemo ustaviti na tej poti, je zatrdil papež. Povedal je da, gre za proces, za katerega mnogi še nimajo poguma, vendar ga bo Cerkev odločno nadaljevala. Veliko vlogo pri tem ima Komisija za zaščito mladoletnih.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.