Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež v pogovoru z novinarji na letalu (foto: Vatican News)
Papež v pogovoru z novinarji na letalu | (foto: Vatican News)

Papež: Nemčija ne potrebuje še ene evangeličanske cerkve

Papež in Sveti sedež | 07.11.2022, 11:26 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj sklenil obisk Bahrajna. Na letalu se je z novinarji pogovarjal o stanju v Ukrajini in drugih konfliktih po svetu. Spregovoril jim je o svojem prijateljstvu z imamom univerze Al Azhar, pa tudi o pomenu spoštovanja pravic žensk in spolnih zlorabah otrok. Nemškim katoličanom, ki zahtevajo določene spremembe v Cerkvi, pa je sporočil: Nemčija ima veliko evangeličansko cerkev, ne potrebuje še ene.

Za razliko od Bahrajna imamo pri nas veliko in bogato Cerkev, ki pa vsako leto izgubi tristo tisoč vernikov, je papežu dejal novinar iz Nemčije. Zanimalo ga je, ali se lahko česa naučijo od majhne katoliške skupnosti v Bahrajnu. Papež mu je takole neposredno odgovoril: »Nemčija ima veliko in lepo evangeličansko cerkev. Ne potrebuje še ene, ki pa tudi ne bi bila nikoli tako dobra, kot je ta, ki že obstaja. Želim si Katoliško Cerkev, ki je v resnici katoliška, v bratstvu z evangeličani

Ne etiki preoblečeni v krščanstvo

Po Papeževih besedah včasih izgubimo čut svetega vernega božjega ljudstva in zapademo v etične razprave. Povabil jih je, naj navdih iščejo v pristni vernosti starih staršev. Korenina vere je namreč evangelij, srečanje z živim Jezusom Kristusom. Od tu izhaja apostolski pogum, od tu gremo lahko pomagat ljudem tudi na moralno obrobje. Vedno pa moramo izhajati iz osebnega srečanja z Jezusom Kristusom. »Če ne bo srečanja z Jezusom Kristusom, bo prišlo do etike, preoblečene v krščanstvo,« je še dejal Frančišek.

Naša krščanska identiteta pa je po njegovih besedah tudi pogoj za vstopanje v dialog z drugače mislečimi. Na vprašanje novinarja o sadovih njegovega obiska v Bahrajnu je dejal, da imata imam univerze Al Azhar al-Tayeb in patriarh Bartolomej jasno izraženo identiteto in zato lahko gradita pristen dialog. Posebej je izpostavil al-Tayebova prizadevanja za dialog znotraj islama. Spomnimo, da vladajo veliki konflikti med suniti in šiiti.

Naključje, ki ni bilo naključje

Sveti oče je tudi prvič povedal, kako se je rodila zamisel, da sta pred dvema letoma podpisala dokument o človeškem bratstvu. Po uradnem obisku v Vatikanu je papež imama Al-Tayeba vprašal, kam gre na kosilo in ga nato povabil, naj se mu pridruži. V tem prijateljskem pogovoru, se je rodila ideja, da bi skupna prizadevanja tudi zapisala. Tajniki so besedilo dolgo usklajevali in nastal je dokument o bratstvu med ljudmi. Ta je bil potem tudi spodbuda za okrožnico Vsi smo bratje. Zdi se lahko naključje, vendar je papež prepričan, da je to pot vodila Božja roka, saj nihče od njiju kaj takšnega ni načrtoval. Več o ostalih papeževih odgovorih pa v prihodnjih dneh.

Papež z imamom al-Tayebom
Papež z imamom al-Tayebom © Vatican News
Papež z ekumenskim patriarhom Bartolomejem
Papež z ekumenskim patriarhom Bartolomejem © Vatican News

Papež in Sveti sedež
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...