Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v pogovoru z novinarji na letalu (foto: Vatican News)
Papež v pogovoru z novinarji na letalu | (foto: Vatican News)

Papež: Nemčija ne potrebuje še ene evangeličanske cerkve

Papež in Sveti sedež | 07.11.2022, 11:26 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj sklenil obisk Bahrajna. Na letalu se je z novinarji pogovarjal o stanju v Ukrajini in drugih konfliktih po svetu. Spregovoril jim je o svojem prijateljstvu z imamom univerze Al Azhar, pa tudi o pomenu spoštovanja pravic žensk in spolnih zlorabah otrok. Nemškim katoličanom, ki zahtevajo določene spremembe v Cerkvi, pa je sporočil: Nemčija ima veliko evangeličansko cerkev, ne potrebuje še ene.

Za razliko od Bahrajna imamo pri nas veliko in bogato Cerkev, ki pa vsako leto izgubi tristo tisoč vernikov, je papežu dejal novinar iz Nemčije. Zanimalo ga je, ali se lahko česa naučijo od majhne katoliške skupnosti v Bahrajnu. Papež mu je takole neposredno odgovoril: »Nemčija ima veliko in lepo evangeličansko cerkev. Ne potrebuje še ene, ki pa tudi ne bi bila nikoli tako dobra, kot je ta, ki že obstaja. Želim si Katoliško Cerkev, ki je v resnici katoliška, v bratstvu z evangeličani

Ne etiki preoblečeni v krščanstvo

Po Papeževih besedah včasih izgubimo čut svetega vernega božjega ljudstva in zapademo v etične razprave. Povabil jih je, naj navdih iščejo v pristni vernosti starih staršev. Korenina vere je namreč evangelij, srečanje z živim Jezusom Kristusom. Od tu izhaja apostolski pogum, od tu gremo lahko pomagat ljudem tudi na moralno obrobje. Vedno pa moramo izhajati iz osebnega srečanja z Jezusom Kristusom. »Če ne bo srečanja z Jezusom Kristusom, bo prišlo do etike, preoblečene v krščanstvo,« je še dejal Frančišek.

Naša krščanska identiteta pa je po njegovih besedah tudi pogoj za vstopanje v dialog z drugače mislečimi. Na vprašanje novinarja o sadovih njegovega obiska v Bahrajnu je dejal, da imata imam univerze Al Azhar al-Tayeb in patriarh Bartolomej jasno izraženo identiteto in zato lahko gradita pristen dialog. Posebej je izpostavil al-Tayebova prizadevanja za dialog znotraj islama. Spomnimo, da vladajo veliki konflikti med suniti in šiiti.

Naključje, ki ni bilo naključje

Sveti oče je tudi prvič povedal, kako se je rodila zamisel, da sta pred dvema letoma podpisala dokument o človeškem bratstvu. Po uradnem obisku v Vatikanu je papež imama Al-Tayeba vprašal, kam gre na kosilo in ga nato povabil, naj se mu pridruži. V tem prijateljskem pogovoru, se je rodila ideja, da bi skupna prizadevanja tudi zapisala. Tajniki so besedilo dolgo usklajevali in nastal je dokument o bratstvu med ljudmi. Ta je bil potem tudi spodbuda za okrožnico Vsi smo bratje. Zdi se lahko naključje, vendar je papež prepričan, da je to pot vodila Božja roka, saj nihče od njiju kaj takšnega ni načrtoval. Več o ostalih papeževih odgovorih pa v prihodnjih dneh.

Papež z imamom al-Tayebom
Papež z imamom al-Tayebom © Vatican News
Papež z ekumenskim patriarhom Bartolomejem
Papež z ekumenskim patriarhom Bartolomejem © Vatican News

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...