Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
MercyMe (foto: MercyMe)
MercyMe | (foto: MercyMe)

"Včasih bi Boga rad opisal, a ne znam. In prav je tako."

Ritem srca | 29.10.2022, 07:53 Andrej Jerman Rok Mihevc

Ameriška skupina MercyMe je pred dnevi izdala nov album z naslovom Always Only Jesus – Vedno le in samo Jezus. Pozornost smo ji namenili v tokratni oddaji Ritem srca.

Skupina je prvi preboj na sceno doživela leta 2001 z izdajo pesmi "I Can Only Imagine" – Le predstavljam si lahko, ki je med drugim postala najbolj prodajan krščanski single vseh časov. Nastala je po smrti očeta vodilnega pevca zasedbe Barta Millarda, v njej pa opisuje, kako si predstavlja posmrtno snidenje z Bogom. Millardova življenska zgodba je bila pred kratkim upodobljena v celovečernem filmu, ki nosi naslov prav po omenjeni pesmi.

Pesmi na novem albumu so nastala z mislijo na jasno sporočilo, »da je Jezus središče vsega, kar sem«. Bart Millard: »Bog je čudovit in mogočen. In če to verjamem, le kaj mi drugega preostane, kot da to govorim, pojem in oznanjam z vsem kar sem.«

Osrednja pesem, s katerim so izid napovedovali že pred mesecem, je pesem "Then Christ Came" – In Potem je prišel Jezus. Pesem je sicer v demo obliki izšla že na prejšnjem albumu, torej kot nekakšen dodatek, o njej pa Millard pove: "Pesem je povsem drugačna kot je bila. Ko imaš namreč nekaj, kar ti je zelo pri srcu na to zelo paziš. S tako pesmijo potem nekako delaš v rokavicah. In zdi, se da nikoli ni pravi čas za njeno dokončanje."

Že enajsti studijski album »Always Only Jesus« tudi tokrat prinaša mešanico v srce segajočih in ganljivih pesmi ter pesmi, ki poslušalca spravljajo v gibanje. Kajti, čeprav so vse pesmi kristocentrične, je album kljub temu poln raznolikih odtenkov. Pesem »Hands Up« – Roke k višku ni le običajna slavljenska pesem. Kot pravi Bard Millard, je to pesem frustracije. "Včasih bi namreč Boga rad opisal, a ne znam, ne najdem pravih besed. In prav je tako. Kakšna bi namreč bila Božja veličina, če bi jo bilo tako lahko zaobjeti v pesem oz. opisati z besedami."

Ena od boljših pesmi z albuma pa je tudi »To Not Worship You«, ki je nastala iz vodilne misli, da nekaj, kar ti je pri srcu, ne moreš zadržati zase. Če je namreč nekdo zaljubljen, kar naprej govori o tem, ali če je velik ljubitelj te skupine, ali mogoče določenega športa, ponavadi to vedo vsi okoli njega, saj tega ne more držati zase. "Če namreč Kristusa nosiš v sebi, v svojem srcu, potem slavljenje ne more biti le del nekega načrta, neke želje, pač pa je to nekaj česar ne moreš zdržati zase. In to je glavna ideja pesmi."

Ti si ta,
ki premika gore,
brez tvoje besede,
bi zvezde ne sijale,
ti si premagal grob
in vse naredil novo.
Kdo sem torej jaz,
da bi ne slavil Tebe Gospod.
Le kdo sem torej jaz.

Album se zaključi s priredbo znanega krščanskega napeva, himne, "Nothing But The Blood". Kot vsak album so tudi tega želeli zaključiti s pesmijo, ki je tam s posebnim namenom. In nekega dne si je to pesem prepeval eden od članov zasedbe ... in ker je pesem vsem članom bila vedno zelo pri srcu, so sklenili, da je to prava izbira za zaključno pesem na albumu, ki govori o Jezusu.

RITEM SRCA

Oddaja Ritem srca, ki je na sporedu vsak petek ob 21.30, je posvečena sodobni krščanski glasbi. V njej poročamo o festivalih, koncertih, slavljenjih in podobnih dogodkih. Spoznavamo slovenske in tuje izvajalce ter predstavljamo nove izide.

Ritem srca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...