Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Spletni portal Siol.net (foto: siol.net)
Spletni portal Siol.net | (foto: siol.net)

Je menjava na vrhu portala Siol.net posledica menjave oblasti?

Slovenija | 02.11.2022, 14:00 Alen Salihović

Novinar STA Mihael Šuštaršič je danes od Petra Jančiča prevzel odgovornost za vsebine portala Siol.net in za vodenje uredništva. Menjava je predčasna pred iztekom štiriletnega mandata odgovornega urednika. Novinar Tino Mamić ocenjuje, da smo pri zadnjih menjavah, predvsem pa pri poročanju medijev o teh zadevah, priča dvojnim merilom.

Menjava na vrhu medija je predčasna in posledica menjave oblasti

Spomnimo, da je Jančič vodenje portala Siol.net prevzel z začetkom aprila 2020. Siol.net je po raziskavi oglaševalske zbornice za portalom 24ur.com drugi najbolj brani spletni portal v državi. Menjava na vrhu medija je predčasna in posledica menjave oblasti, opozarjajo na portalu Spletni časopis EU. Že pred tem je nova uprava Telekoma, ki jo vodi Boštjan Košak, s pomočjo novega nadzornega sveta Telekoma, ki ga vodi Žiga Debeljak, po hitrem postopku na dopisni seji po dobrem letu vodenja predčasno zamenjala tudi direktorja TSmedie Rajka Geriča. Podjetje TSmedia, ki je izdajatelj portala Siol.net, je v popolni lasti Telekoma. Telekom pa je v pretežni lasti države piše na portalu Spletni časopis EU.

Golob si hoče podrediti vse medije

"Tako daleč gre ta kadrovska čistka, da so celo navadne uradnike degradirali in dali na slaba delovna mesta. Če pogledamo urad za demografijo, ki so ga kar ukinili in so potem nekdanjega državnega sekretarja dali na mesto, kjer piše prošnje za ukrajinske begunce," je povedal urednik Tednika Domovina Tino Mamič, ki je o nekaterih potezah Roberta Goloba še dodal: "Pri Golobu lahko vidimo njegovo osebnost kot osebnost, ki si želi popolno kontrolo nad ljudmi. In to kaže tudi v svoji politiki, ko si hoče podrediti še tisto malo medijev, ki so ostali demokratični."

To je stara preizkušena taktika dominantnih osrednjih levičarskih medijev, da tudi, ko poročajo o kaki zadevi, ki jim ne ustreza, poročajo to minorno, obrobno, nekje na dnu strani.

Poročanje medijev v primeru Kovač vs. Grims

Mamića pa ne preseneča, da večinski mediji teh kadrovskih menjav ne problematizirajo. "To je stara preizkušena taktika dominantnih osrednjih levičarskih medijev, da tudi, ko poročajo o kaki zadevi, ki jim ne ustreza, poročajo to minorno, obrobno, nekje na dnu strani. To gre za vse novice, ne samo za kadrovske menjave. Če pogledamo konkretno primer napada na Niko Kovač in dan kasneje na Branka Grimsa. TV Dnevnik, osrednja informativna oddaja v državi, je posvetila napadu na Niko Kovač, torej napadu nekega človeka, ki se je zaletel v njo in jo ozmerjal, sklop novic, ki je trajal nekaj 10 minut. Ko se je zgodil še hujši primer Grimsu, pa tega na začetku Dnevnika sploh niso omenili."

Po poročanju nekateri medijev je vlada do konca septembra v državnih službah in zavodih ter nadzornih svetih menjala že več kot 120 ljudi.

Slovenija
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.