Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: Tako kot svetniki, bodimo tudi mi gradniki miru.

Novice | 01.11.2022, 13:55 Marcel Krek

V Katoliški Cerkvi mesec november začenjamo s praznikom vseh svetih. Še posebej se spominjamo neštetih nebeških izvoljencev, ki so se trudili za svetost in jo tudi dejansko živeli, a jih ne častimo na oltarjih. Praznik vseh svetih je vesel praznik, ki vsako leto vliva tolažbo in pogum vsem, ki se podajajo na pot Kristusovih blagrov. Nanje je ob opoldanski molitvi spomnil tudi papež Frančišek in dodal, da nas življenja svetnikov lahko navdihnejo, da živimo kot mirovniki.

Papež nas ob današnjem prazniku spodbuja, naj si za mir prizadevamo pogumno, tako da gradimo pot do miru z deli usmiljenja, ljubezni in pravičnosti. Papež Frančišek je v govoru vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra razmišljal o današnjem evangeliju. Po njegovih besedah ta ovrže stereotipen pogled na svetnike kot ljudi, ki so bili vedno popolni: »Jezusovi blagri (prim. Mt 5,1-12), ki so osebna izkaznica svetnikov, namreč kažejo ravno nasprotno: govorijo o nasprotnem in revolucionarnem življenju.«

Želimo si, da bi mir deževal od zgoraj, Sveto pismo pa govori o 'semenu miru' (Zc8,12), saj vzklije iz zemlje življenja, iz semena našega srca; raste v tišini, dan za dnem, z deli pravičnosti in usmiljenja, kot nam kažejo svetle priče, ki jih danes praznujemo.

Dodal je, da je vrsta miru, ki ga prinaša Jezus, pogosto zelo drugačna od tistega, kar si predstavljamo ali kot mir pojmujemo ljudje. Nadaljeval je, da vsi hrepenimo po miru, si želimo, da bi bili mirni, da bi nas pustili v miru, da nimamo težav, samo mir. Jezus pa ne kliče za blažene tistih, ki so v miru, ampak tiste, ki delajo mir, graditelje, miroljubnike. »Želimo si, da bi mir deževal od zgoraj, Sveto pismo pa govori o 'semenu miru' (Zc8,12), saj vzklije iz zemlje življenja, iz semena našega srca; raste v tišini, dan za dnem, z deli pravičnosti in usmiljenja, kot nam kažejo svetle priče, ki jih danes praznujemo.«


Papež nas je opozoril, da je mir širiti tudi med tiste, ki so na obrobju, se boriti proti nepravičnosti in odpuščati drugim. Sveti oče je na koncu povabil Devico Marijo, "Kraljico vseh svetnikov", naj nam pomaga "biti mirovniki v našem vsakdanjem življenju".

Na današnji praznik duhovniki po župnijah in škofje po škofijah darujejo svete maše. Na ljubljanskih Žalah se bo ob 15-ih začela slovesna sveta maša, ki jo bo darovalljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Po njej bo vodil še molitev na grobovih škofov in duhovnikov. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je slovesno bogoslužje vodil na Pobrežju v Mariboru. V pridigi je poudaril, da na praznik Vseh svetih, želi Gospod naš pogled preusmeriti od vsakdanjih skrbi k cilju našega romanja oziroma našega življenja in k upanju. Svetniki so namreč ljudje upanja, ki se ne dajo zlomiti pod težo sedanjosti in se ne prepustijo obupu. Spodbudil je, naj bo današnji praznik, ko je naš pogled zazrt v brate in sestre, ki so dosegli polnost objema z Bogom, vabilo, da gremo dan za dnem po poti vere in zaupanja v Boga. Celotno škofovo pridigo si lahko preberete na: https://katoliska-cerkev.si/ .

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.