Petra StoparPetra Stopar
Anže Logar, Nataša Pirc Musar (foto: Rok Mihevc)
Anže Logar, Nataša Pirc Musar | (foto: Rok Mihevc)

V drugi krog Anže Logar in Nataša Pirc Musar

| 23.10.2022, 21:57 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče od kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. V drugem krogu, ki bo 13. novembra, se bosta pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,97 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,86 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

Izid volitev
Izid volitev © Državna volilna komisija

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki mu delni izidi današnjega prvega kroga volitev kažejo prvo mesto, se je v prvem odzivu zahvalil vsem volivcem za glas. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih. Logar, ki kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno. »V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat.« "Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, od državljank in državljanov je bil odziv dober," je še dejal Logar, ki želi tudi pred drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci.

Dr. Anže Logar

Neodvisni predsedniški kandidat, rojen 15. maja 1976 v Ljubljani, je dolgoletni član SDS. V DZ je bil prvič izvoljen leta 2014 in je poslanec že tretji mandat. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Na lokalnih volitvah je leta 2018 kandidiral za župana Ljubljane. V prejšnji vladi Janeza Janše je bil minister za zunanje zadeve, v prvi in drugi Janševi vladi pa je bil direktor vladnega urada za komuniciranje. Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva.

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar ocenjuje, da bo šlo v drugem krogu zagotovo za spopad vrednot. Kot je dejala, se bo v drugem krogu veliko bolj morala pokazati razlika med njo in Logarjem. Poudarila je, da ves čas živi iste vrednote in jih bo še naprej. Veseli jo, da so ljudje te vrednote prepoznali. "Desetletja sem podpornica LGBTQ+ skupnosti, sem za pravico do svobodnega odločanja o rojstvih, za splav. To so stvari, ki mi jih nihče ne more izvzeti iz mojega genskega zapisa," je dodala in napovedala, da se bo vedno borila za te pravice, za vse človekove pravice.

Dr. Nataša Pirc Musar

Pravnica z ostrim jezikom, ki se v predsedniški boj podaja s podporo volivcev, se je rodila 9. maja 1968 v Ljubljani. Profesionalno pot je začela kot novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija, nadaljevala pa na POP TV. Julija 2004 jo je DZ na predlog takratnega predsednika republike Janeza Drnovška izvolil na mesto pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, nato pa je dva mandata opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke. Od leta 2014 deluje v pravni pisarni, ki jo je ustanovila.

Kandidat SD in Gibanja Svoboda za predsednika republike Milan Brglez je dejal, da je ključno povezovanje Gibanja Svoboda in SD, ta projekt se bo nadaljeval. Po Brglezovem mnenju izid ni nezaupnica koaliciji, saj so to predsedniške, in ne parlamentarne volitve. "Projekt, ki smo ga začeli s povezovanjem Socialnih demokratov in socialnih liberalcev se bo nadaljeval in bo še kako vplival na politiko v Sloveniji," je prepričan Brglez.

Vladimir Prebilič je z rezultatom zadovoljen z rezultatom. "Ekipa je bila majhna in morali so se zanesti na svoje znanje, izkušnje in veščine." Po drugi strani je to po njegovih besedah dokaz, da se v Sloveniji tudi z malo lahko naredi veliko. Proti koncu kampanje je opažal, da postaja ljudem vedno bolj jasno, da predsedniška funkcija naj ne bila povezana z enim ali drugim političnim polom v Sloveniji. "To je natančno tisto, kar smo želeli ljudem dopovedati, namreč da je morda čas za premislek v smeri neke sredine," je dejal. Izključevanje se mu ne zdi dobro, izzivi, s katerimi se že soočamo in se nam še obetajo, zahtevajo, da stopimo skupaj, je prepričan.

Kandidatka za predsednico republike Sabina Senčar, ki je kandidirala s podporo zunajparlamentarne stranke Resni.ca, je bila ob delnih izidih zadovoljna. "To niso odstotki, to je številka, to so ljudje, za vsakim glasom stoji človek, kar pa ni več tako zanemarljivo."

Janez Cigler Kralj, ki je na predsedniških volitvah nastopil kot kandidat NSi, opaža, da so volivci danes glasovali taktično. "Na desni sredini sva bila dva močna kandidata in očitno se je volilno telo odločilo za taktično glasovanje," je dejal. Zadovoljen je, ker je uspel na dnevni red kampanje prinesti vrednote, kot so podpora gospodarstvu, podjetništvu, družini, varnosti, domoljubju. Če NSi ne bi imela svojega kandidata, te teme v kampanji ne bi bile izpostavljene, je prepričan.

Medtem kandidat Levice Miha Kordiš meni, da je on dal kampanji vsebino, češ da je bila pred njegovim vstopom dolgočasna in oropana vsebine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.