Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Za otroke gre (foto: STA)
Za otroke gre | (foto: STA)

Koalicija Za otroke gre! zbrala več kot 30.000 podpisov

Slovenija | 11.10.2022, 14:48 s. Meta Potočnik

Spremljamo aktualno dogajanje okoli sprememb družinskega zakonika. Koalicija Za otroke gre! Je v državni zbor izročila zbrane podpise državljanov, ki nasprotujejo odločitvi ustavnega sodišča, ki istospolnim partnerjem omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. O tem vprašanju je potekala tudi izredna seja Državnega sveta.

V Koaliciji za otroke gre! menijo, da odločitev ustavnega sodišča ni v skladu z ustavo ter jo označujejo za škandalozno, krivično in ideološko motivirano. Ustavni sodniki so po njihovem mnenju poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov, ki so na treh referendumih takim spremembam družinskega zakonika nasprotovali. Prepričani so, da mora slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter "naravno danost ženskega in moškega spola".

Ustavni sodnik Jan Zobec osebno meni: »Da je ustavno sodišče tu prekoračilo svoja pooblastila in zapisalo v Ustavo nekaj, česar v Ustavi ni. Tam namreč ne piše, da je zakonska zveza izenačena z zvezo dveh istospolnih partnerjev. Govori le, da je to stvar zakona. Če pa je tako, je to stvar ljudje volje. In posledično gre zadeva lahko na referendum.«

Zobec dodaja, da je odločitev ustavnega sodišča takšna, kakršna je, in zakonodajalec mora to odločitev spoštovati, saj je ustava nad ljudsko voljo. A po besedah ustavne sodnice Barbare Zobec je problem nekje drugje: »Spolzkost terena je v pretiranem sodniškem aktivizmu, ne pa v razlaganju Ustave. Tu je ključni problem slovenskega in še katerega drugega ustavnega sodišča. Gre za pereča vprašanja sodobnega ustavnega prava o sodniškem aktivizmu. Veliko je o tem pisal pokojni ameriški ustavni sodnik Scaliev.«

Do danes so v slabem tednu dni zbrali več kot 30.000 podpisov, ki so jih danes predali v Državni zbor.

V Koaliciji za otroke gre! So odločeni, da svoj boj nadaljujejo. Do danes so v slabem tednu dni zbrali več kot 30.000 podpisov, ki so jih danes predali v Državni zbor. Sovoditelj koalicije Aleš Primc zahvaljuje se vsem, ki so sodelovali pri zbiranju podpisov in dodaja, da gredo pogumno naprej. Kaj lahko storijo?

Predsednica Državnega zbora bo ali razpisala rok za zbiranje 40.000 podpisov overjenih na upravnih enotah ali pa bo Državni zbor sprejel sklep, da referenduma ne razpiše, kar se je zgodilo že leta 2011 in 2015. Če bo razpisan rok za zbiranje podpisov, začnemo takoj zbirati podpise na upravnih enotah. V primeru, da bo sprejet sklep, da se referenduma ne razpiše, bodo tako kot leta 2011 in 2015 vložili pritožbo na Ustavno sodišče in nadaljevali sodno bitko na Ustavnem sodišču.

Slovenija
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...