Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Giovanni Battista Scalabrini in Artemide Zatti (foto: )
Giovanni Battista Scalabrini in Artemide Zatti | (foto: )

Nova blažena, ki sta skrbela za migrante in bolnike

Papež in Sveti sedež | 10.10.2022, 09:24 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek je razglasil dva nova svetnika Katoliške cerkve. Prvi je škof Giovanni Battista Scalabrini in drugi salezijanski brat Artemide Zatti. Papež ju navaja kot zgled svetih mož, ki sta uresničevala vključujočo Cerkev. Vse navzoče je tudi spodbudil, naj se znova naučijo ponižno zahvaljevati za svoje življenje in Božjo prisotnost v njem.

Škof Scalabrini ustanovil kongregaciji o skrbi migrantov

"Svetnika, ki sta bila razglašena danes, nas spominjata, da je pomembno hoditi skupaj in se znati zahvaljevati", je poudaril papež Frančišek. Škof Scalabrini je v 19. stoletju ustanovil dve kongregaciji, ki se še danes posvečata skrbi migrantov: "Na skupni poti s tistimi, ki emigrirajo, ne smemo videti le težav, ampak tudi načrt Previdnosti. Prav zaradi prisilnih migracij, ki so bile posledica preganjanja, je Cerkev presegla meje Jeruzalema in Izraela in je postala »katoliška«; in zahvaljujoč današnjim migracijam bo Cerkev orodje miru in občestva med ljudstvi." Ob tem je spomnil na trenutno veliko krizo vojne v mučeni Ukrajini, ki sproža številne migracije.

Zatti podoben ozdravljenemu gobavcu

O blaženem bratu Artemiju Zattiju je papež dejal, da je podoben današnjemu hvaležnemu ozdravljenemu gobavcu. Artemij, ki se je rodil v Italiji in emigriral v Argentino, je bil živ primer hvaležnosti. Ko je ozdravel od tuberkuloze, je vse svoje življenje posvetil služenju drugim. Za bolnike je skrbel z izredno ljubeznijo in nežnostjo.

Papež spomnil še na Tajsko in vatikanski koncil

Papež Frančišek se je v svojem nagovoru pri Angelovem češčenju spomnil tudi trpljenja staršev na Tajskem: "Zagotavljam vsem svojo molitev za žrtve norega nasilja, ki se je pred tremi dnevi zgodilo na Tajskem. Z globokim čustvom žalosti zaupam njihova življenja Očetu, še posebej malih otrok in njihovih družin." Pred sklepom evharističnega slavja je papež tudi spomnil na začetek II. vatikanskega Koncila pred 60 leti, in dejal, da ne moremo pozabiti nevarnosti jedrske vojne, ki je takrat grozila svetu. Zakaj se ne bi učili iz zgodovine?, je vprašal?« Tudi v tistem trenutku so bili konflikti in velike napetosti, vendar so ljudje izbrali pot miru.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...