Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Pohod za življenje 2022 (foto: Marjana Debevec)
Pohod za življenje 2022 | (foto: Marjana Debevec)

FOTO: Pohoda za življenje se je v Ljubljani udeležilo več tisoč ljudi

| 01.10.2022, 12:26 Marjana Debevec Alen Salihović

V Ljubljani se je končal Pohod za življenje. Letos se je odvijal pod geslom Enakopravnost se začne pred rojstvom! Pohod za življenje je svetovna civilna iniciativa, ki je nastala iz želje, da bi javnost ozaveščala o lepoti in dostojanstvu vsakega človeškega življenja. Pohod za življenje po vsem svetu vsako leto močno raste in bo prisoten, vse dokler abortus ne postane nepredstavljiv.

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Veselje do življenja na ljubljanskih ulicah

Več tisoč ljudi se je zbralo na že tretjem Pohodu za življenje. Besede spodbude voditeljice Urše Cankar Soares so bile tokrat namenjene predvsem moškim. Izzvala jih je, naj postanejo varuhi življenja. Po podatkih bi se kar 80 odstotkov žensk odločilo za življenje, če bi jih podpirali moški.

Ganljivo je bilo pričevanje zdravnice, katere mati je opravila splav. Opisala je njeno trpljenje skozi vsa leta življenja. Poseben pečat pa so letos dali mladi, ki se imenujejo Mladi za življenje. Odločni so, da bodo v naši družbi nekaj spremenili.

Program so prepletale pesmi, ki govorijo o veselju do življenja in lepoti vsakega človeka. Med vtisi ljudi, ki smo jih srečali prevladuje želja, da bi s svojo navzočnostjo na Pohodu za življenje pokazali, da ima vsak otrok pravico do življenja in da se enakopravnost začne pred rojstvom.

Vrhunec Pohoda za življenje, ki se ga je v Ljubljani udeležilo več tisoč ljudi, med njimi številne družine in tudi mladi je bil pohod po ljubljanskih ulicah, od Prešernovega trga mimo državnega zbora, predsedniške palače in prostorov vlade. Sklenil se je na Trgu republike.

Vrhunec Pohoda za življenje je bil pohod od Prešernovega trga mimo državnega zbora ter do vlade.
Vrhunec Pohoda za življenje je bil pohod od Prešernovega trga mimo državnega zbora ter do vlade. © Marjana Debevec

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Vrhunec Pohoda za življenje je bil pohod od Prešernovega trga mimo državnega zbora ter do vlade.
Vrhunec Pohoda za življenje je bil pohod od Prešernovega trga mimo državnega zbora ter do vlade. © Marjana Debevec
»Skupaj hodimo v podporo vsem nerojenim otrokom in njihovim materam in očetom v stiski. Trudimo se opremiti ljudi, da bi pogumno stopili v bran vsakemu človeškemu življenju od spočetja do naravne smrti. Želimo, da bi sporočilo v vrednosti vsakega človeka prišlo, do vseh Slovencev,« so ob današnjem Pohodu za življenje zapisali na spletni strani Katoliške cerkve.

Veliko medijsko zanimanje za Pohod za življenje
Veliko medijsko zanimanje za Pohod za življenje © Marjana Debevec

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Kaj je Pohod za življenje?

Pohod za življenje je največji letni pohod za spodbujanje veselja do življenja, osveščanja o nevarnostih splava ter sočutja z žrtvami splava. Na njem udeleženci javno pokažemo, da se zavzemamo za življenje najbolj ranljivih in nemočnih med nami – to so nerojeni otroci ter njihove mame in očetje v stiski.

Zgodovina Pohoda za življenje

Pohod za življenje se je začel v Združenih državah Amerike. Prvi Pohod za življenje je v Washingtonu potekal  22. januarja 1974, na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča Roe v. Wade, ki je na zvezni ravni v ZDA uzakonila nasilno smrt nerojenega otroka. Na prvem Pohodu za življenje se je zbralo nekaj tisoč ljudi, kmalu pa se je gibanje začelo nezadržno širiti. Zadnja leta se Pohoda za življenje samo v Washingtonu udeležuje več kot 300.000 ljudi. Danes je razširjen na vseh celinah, število držav, kjer poteka, pa je vsako leto večje.
V Sloveniji je prvi Pohod za življenje potekal 3. oktobra 2014 v Ljubljani. Drugi je bil leta 2020 in od takrat ga pripravljamo vsako leto. Lani se je na Pohodu za življenje zbralo več kot 800 udeležencev.

Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje
Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje © Marjana Debevec

Tudi letošnji Pohod za življenje spremlja nekaj nasprotnikov
Tudi letošnji Pohod za življenje spremlja nekaj nasprotnikov © Marjana Debevec
Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana Debevec

Zakaj so organizirani Pohodi za življenje?

Pohodi za življenje rešujejo življenja. Namen Pohoda za življenje je dati glas nerojenim otrokom in prihodnosti naših družin, našega naroda. Organizatorji želijo opozoriti, da ni prav, da se vsako leto v Sloveniji približno 4.000 otrokom v maternici nasilno konča življenje, namesto da bi ugledali luč sveta. "To je v nebo vpijoča krivica, nemi krik, ki ga prevpije bobnenje sveta. Pohod za življenje želi ozvočiti te neme krike nerojenih otrok, da se bo njihov glas slišal v naši družbi," so zapisali na spletni strani Pohoda za življenje.

Pohod za življenje 2022
Pohod za življenje 2022 © Marjana DebevecMami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...